Mi van a gyógytápokban?

A gyógytáp nagyon érzékeny téma, főleg az állatorvosok (és pácienseik) körében, akiket támogatnak a tápgyártók és akiknek üzleti érdeke fűződik ahhoz hogy ezeket eladják.

Sajnos a kedvenceinknek készült gyógytápok nagy része nem hogy jót tenne, de iszonyatosan egészségtelenek és érthetetlen, hogy miért gondolja bárki is azt, hogy a sok feldolgozott összetevőtől, jobban lesz a kutyája/cicája.

Sok esetben a gyógytápok összetevői nem sokban különböznek a rossz minőségű, olcsó tápoktól, kivéve, hogy nagyon nagyon drágák!

Általában az első három felsorolt összetevő teszi ki a táp összetételének a nagy részét, így most három, itthon is kapható gyógytápot gyártó cég Hipoallergén gyógytáp kínálatát vizsgáljuk meg (márka megjelölés nélkül!).

1. Kb 2290 Ft/kg

Ugyan ez a táp a dermatózisban szenvedő kutyák részére lett tervezve, ezt ajánlják a leírásában az ételallergiás kutyusoknak is. Egyféle fehérjét és egyféle szénhidrátot tartalmaz ÁLLÍTÓLAG!

Lássuk az első három összetevőt sorban:

  • Kukorica: első helyen szerepel annak ellenére, hogy nehezen emészthető kutyának, macskának, embernek is. Tápértéke nagyon nincs a kutya szempontjából, viszont nagyon olcsó… Töltelékanyag….
  • Szárított csirke és pulyka: ezzel az információval túl sok mindent nem lehet kezdeni, mindenesetre érdekes mert egyféle fehérjét ígér a táp a leírásában… Mindenesetre köztudottan rengeteg kutya allergiás a csirkére, így számomra érthetetlen, hogy allergiás-bőrpanaszoskutyusoknak szánt tápban miért pont ez van
  • Kukoricadara: ugyanúgy töltelék…

2. Kb 2795Ft/kg

Allergiás, bőrproblémákkal küzdő kutyusoknak ajánlják.

Az első három összetevő pedig:

  • Őrölt rizs: nagyon olcsó, ráadásul szénhidrát, nincs rá szüksége a kutyának. Egy kiló ilyen táp árából jó sok rizst lehetne venni…
  • Lazac húsliszt: a Lazachús nedvességtartalmát (kb 80%) kivonják, őrlik, így készül a húsliszt. Minősége vitatott, nem tudni az állatnak pontosan melyik részei (az biztos, hogy csak az emberi fogyasztásra nem alkalmas részek) kerülnek szárításra, majd őrlésre.
  • Állati zsiradék: ezt általában a kész táp szemekre fújják, így szívesebben eszik a kutyák így….

3. Kb 3500 Ft/kg

Ez a legdrágább és a legrosszabb minőségű gyógytáp…

Összetevők:

  • Rizs
  • Hidrolizált szójafehérje kivonat: ezt nem is tudom hova tenni, annyira feldolgozott és annyira nem természetes és olyan messze áll a kutya szükségleteitől amennyire csak lehet.
  • Állati zsiradék

A gabonafélék egyébként a gyulladást kiválthatják illetve fenntarthatják a már kialakult gyulladást. Ráadásul a gabonafélék (szénhidrátok) cukrokká alakulnak (bomlanak) a kutya emésztése során, amit egyáltalán nem kene fogyasztaniuk, főleg nem akkora mennyiségben mint ami a tàpokban található.

A gyógytápok beltartalmilag és minőségben is nagyon hasonlítanak az olcsó, rossz minőségű tápokhoz, kivéve hogy a kilós áruk kb tizede…

A gyógytápok megoldani nem tudják a problémát, legfeljebb a sok adalékanyagnak “köszönhetően” átmenetileg elfedi, tünetmentessé teszi kedvencünket.

A “jó” táp ismérve, hogy az első három összetevő hús, az ilyen tápokon nem lesz olyan felirat soha hogy “mindenféle vitamin meg omega 3” hozzáadásával készült, hiszen nincs szülségük arra, hogy utólag, mesterségesen kelljen beletenni.

A helyesen, szakértő segítségével, kutyusunk egyedi igényeihez alkalmazkodó nyersétrendet azonban semmi sem helyettesíthet. Komoly betegségeket is szépen kordában lehet tartani. Egy jól beállított étrenddel jelentősen javíthatjuk kedvencünk életminőségét, növelhetjük élettartamát!

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár