A “CsodaCsontkocsonya”

Screen Shot 2017 01 23 at 3.51.38 PM

A hideg téli időjárásban mindenkinek jól esik egy tál meleg étel, húsleves, egy forró ital… Ezeket nem oszthatjuk meg sajnos kedvenceinkkel, viszont könnyedén elkészíthetünk egy kutyáknak való verziót ami egy igazi SZUPER-KAJA!

A csontkocsonya rengeteg előnye közül a leglényegesebbek:

Jót tesz az ízületeknek!

Az ízületek egészsége az ízületi szalagokban lévő kollagén mennyiségétől függ. A csontkocsonya hihetetlenül nagy mennyiségben tartalmaz kollagéneket, glukozamint, kondroitint és hialuronsavat. Nagyon jól használható még növekedésben lévő kutyusok fejlődésének támogatására, felnőtt kutyusok általános ízületvédelmére illetve csodákat tud művelni már fájós lábú idősebb kutyusok esetében is!

Segíti a máj méregtelenítését

Sajnos kutyusaink rengeteg környezeti tényezőnek (gyógyszerek, vakcinák, bolha irtó, kullancsirtó, féregtelenítő, vegyszerek stb…) vannak kitéve amelyek meg viselhetik a májukat, ezért nem árt néha egy kicsit a méregtelenítésre is gondolni. Szerencsére a csontkocsonya nagy mennyiségben tartalmaz glicint, ami méregtelenítő hatása révén semlegesíti a májban a toxikus hatású fenolokat!

Jót tesz az emésztésnek!

Az egészséges gyomor-béltraktus az erős immunrendszer alapja. A belek falán apró kis “lyukak” találhatóak amin keresztül a megemésztett tápanyagok fel tudnak szívódni a szervezetben. A stressz, a helytelen étrend, bizonyos betegségek azonban eredményezhetnek több és nagyobb lyukakat amin keresztül a még meg nem emésztett táplálékok, toxinok, élesztő is ki tudnak jutni a szervezetbe. A szervezet idegen testként érzékeli ezeket és azonnal támadásba lendül ellenük!

A csontkocsonyában viszont megtalálható a zselatin is, ami ezeket a lyukacskákat betömi!

Beteg kutyusoknak erőlevest!

Makacs hasmenéssel küzdő kutyusok illetve az elesett étvágytalan kedvencek megmentője a csontkocsonya!

Csontkocsonya recept

Hozzávalók:

  • Csirkeláb (minél több!)
  • Kacsanyak (vagy bármilyen csont, minél ízületesebb annál jobb)
  • Almaecet

A lábakat, csontokat egy nagy lábosban feltesszük főni, úgy hogy a víz teljesen elfedje és beleteszünk egy löttyintésnyi almaecetet (2 kg csirkelábhoz 4-5 evőkanál almaecetet szoktam tenni). Az ecet ahhoz kell, hogy minél jobban kioldódjanak az értékes tápanyagok, de lehet helyettesíteni pl citromlével is!

Ha minden benne van már a lábosban akkor elkezdjük főzni alacsony lángon vagy slowcooker-ben kb 24 órán keresztül (sajnos az enyémet max 10 órára lehet egyszerre beállítani), ha kihűlt leszűrjük, a főtt csontokat kidobjuk, a levet pedig kis pohárkákba, jégkockatartóba tesszük. Ha jól csináltuk akkor miután teljesen lehűlt kocsonyás állaga lesz, ezt tarthatjuk a hűtőben 4-5 napig vagy a kis kockákat le is fagyaszthatjuk!

Kiegészítők hozzáadásával még gazdagabbá tehetjük!

Kutyusod biztosan szétpuszilgat majd ha megkóstolta! ?

Share:

Ez is tetszene...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hu_HUMagyar
en_GBEnglish (UK) hu_HUMagyar