barf alapjai kezdőknek

A B.A.R.F alapjai kezdőknek

Elsőre talán bonyolultnak, nehézkesnek tűnhet a nyersetetés, azonban nagyon gyorsan belelehet jönni és a lelkesedésünket csak fokozza az öröm amit mindennap látunk kutyusunkon mikor készül a kaja!

Aztán jönnek az első “visszajelzések” Kedvencünktől néhány napon belül. A kaki mennyisége csökken, a szaga se lesz a régi már, az utcákon már messziről kiérzed a táposkaki szagát… 😀 Az eddig normálisnak vélt kutyaszag is eltűnik, a fogkövek lepotyognak, Kedvencünk kicsattan az energiától és még sorolhatnám…

De ami igazán számít, hogy hosszútávon a nyerses kutyusoknak behozhatatlan előnye van a táposokkal szemben. Az állatorvost csak a kötelező oltások beadatásának alkalmával kell látogatni… 🙂

Mennyi a napi adag?

Felnőtt: A testsúly 2 – 4% – ka. (Érdemes 2,5% – kal kezdeni, később ezt a mennyiséget igazítjuk a kutyusunkhoz attól függően, hogy mennyire aktív , milyen gyors az anyagcseréje).

Kölykök

Kor

Az aktuális testsúly hány % – át adjuk/nap

7 – 10 hetesen

8% – 10%

10 – 16 hetesen

7,5% – 8,5%

4 – 5 hónaposan

16 – 20 hetesen

6,5% – 7,5%

5 – 6 hónaposan

20 – 24 hetesen

5,5% – 6,5%

6 – 8 hónaposan

24 – 36 hetesen

4,5% – 5,5%

8 – 14 hónaposan

36 – 56 hetesen

3,5% – 4,5%

14 – 17 hónaposan

56 – 68 hetesen

3,5%

17 hónapnál idősebb

68 hétnél idősebb

2% – 3%

Milyen húst válasszak, mivel etessek?

Legalább 3 – 4 féle állati fehérjének kell megjelennie az étrendben, FONTOS A VÁLTOZATOSSÁG!! Mindenképp legyen benne vöröshús is, heti egyszer hal is.

Vöröshúsok: Marha, Bárány, Kecske, Vadnyúl, Szarvas, Őz, Strucc, Ló, Rénszarvas

TILOS: Sertést, Vaddisznót nyersen adni!!!

Más húsevő állatok húsát is TILOS adni!

Fehérhúsok: Csirke, Pulyka, Kacsa, Fürj, Házinyúl

Húsnak számít, de cs ak max. 10% – ban kell megjelennie: szív, zúza (képzeljük el, ha egy egész prédát (pl csirke) kapna a kutyánk, annak mennyire pici része lenne a szív, zúza.

 A vadhúsokat LEGALÁBB 2 HÉTIG kell fagyasztani mielőtt a tálkába kerül!

Csont:

Főtt csontot illetve teherviselő csontot nem adunk!! Teherviselő pl marhalábszár, ami egyébként rágókának jó, de egy étkezéshez túl sok.

Pl.: A csirke, kacsa, pulyka , bármelyik része, fürj, nyúl bármelyik része, halak (kevésbé szépen rágó, egyet roppantós kutyusoknál kerüljük a csöves csontokat (csirkecomb, szárny) , bordák

Amennyiben lehetséges RÁGJON kutyusunk, ezt legegyszerűbben úgy tudjuk elérni, hogy egészben kapja a csontot a napi adagban. Ha valami miatt nem ehet csontot egyben akkor két lehetőség van:

1. Darált csontos húst választunk (Marha, nyúl, bárány, rénszarvas, lazac, csirke kapható a Csodacsont BARFboltban)

2. Tojáshéjporral pótoljuk a Kalciumot

Ha csontot adunk sose hagyjuk felügyelet nélkül Kedvencünket!

Belsőségek:

5% Máj

5% egyéb (kiválasztó) szerv, belsőség: Pl.: Vese, lép, agy, szem, here, tőgy

Olajos halak

A teljes adag 15% – ka legyen hal vagy heti egy halnapot érdemes tartani. (A halat csak azután vezetjük be, hogy már kapott Kedvencünk legalább 3 – 4 féle húst.)

Milyen halakat érdemes adni?

Szardínia, Makréla, Hering, Pisztráng, Lazac, Vadlazacot csak 2 hét fagyasztás után!

Ha halat nem tudsz szerezni, javasolt a lazacolaj adása (omega 3, E – vitamin)

 Tojás:

Heti kétszer lehet adni tyúktojást

A fürjtojást kúraszerűen (8 hétig) mindennap, utána szünet.

Zöldség, Gyümölcs:A zöldségek, gyümölcsök ballasztanyagként segítik az emésztést, tisztítják a beleket.

Szabad adni: Zöldike zöldségkeverék, Christopherus Zöldség-gyümölcs mix, alma, répa, uborka, zöldbab, áfonya, mangó, borsó, cukkini , halványító zeller

Mértékkel: banán, spenót, brokkoli, kelbimbó, barack

Tilos: gomba, hagyma, avokádó, paradicsom

Zöldpacal : Az izomhúshoz számoljuk, az étrend izomhús részének 15% -ka jó ha zöldpacal, ebben az esetben nem kell zöldség, gyümölcs hiszen a zöldpacal előemésztett füveket tartalmaz és ennél értékesebb, jobb dolog nincs is a kutya számára!

Étrendkiegészítők:

Az étrendkiegészítőket mindig átgondoltan, valamilyen „ cél ” érdekében adjuk.

Ilyen lehet például a vedlési időszakban sörélesztő adása, télen jót tesz az ízületeknek a zöldkagylópor, kollagén. A kollagén beépülését segíti a C – vitamin, ezért érdemes hozzá csipkebogyóport adni. Immunerősítésre szuper a spirulina, lazacolaj. Az emésztésnek hatékony segítséget nyújt a Pocak mix, a Symbiopet (az egészséges béltraktus alap feltétele az erős immunrendszernek!!) Kölyök kutyusoknak a Baby Dog kiváló kiegészítése a nyers étrendnek, így biztosan megkap minden szükséges tápanyagot, vitamint, nyomelemet. Cukorbeteg kutyusok vércukor szint ingadozásának megakadályozásában segít a hidegen préselt bio kókuszolaj. Idős Kedvenc ízületeinek támogatására jó a Joint Aid komplex ízületvédő, a zöldkagyló, az MSM, a kollagén. Allergiás kutyusok bőrtüneteinek kezelésére a Ligetszépe olaj nyújt megoldást stb…

Cicáknak napi 0,5g Zöldkagylópor fedezi a napi taurin szükségletet.

A kiegészítőket legtöbb esetben kúraszerűen 8 hétig adjuk, utána legalább ennyi ideig szünetet tartunk.

Ideális esetben egyszerre csak kb 3 féle kiegészítőt adunk!

Szénhidrátok :

Alapvetően nem része a nyers étrendnek . Az egészség fenntartásához GLÜKÓZ – ra van szüksége Kedvenceinknek, amihez hozzájutnak a húsból is illetve a zsírból is (glükoneogenesis nevű folyamat révén) , ezzel feltöltve glikogénraktáraikat. Tehát szénhidrátra, úgy mint rizs, tészta, kenyér stb SEMMI SZÜKSÉG.

Sportoló kutyák, munka kutyák glikogénraktárainak gyors feltöltésére azonban adhatunk közvetlenül edzés után egy kis zöldséges rizspehely keveréket.

További kérdés, észrevétel, bizonytalanság felmerülése esetén nyugodtan keressetek meg Minket és legjobb tudásunk szerint segítünk! 🙂
csodacsont
Author: csodacsont

Kosár