A legjobbtól a legrosszabbig… Kedvenced etetésének 13 árnyalata

 

Amikor dönteni kell, hogy mit egyen Kedvenced, mindig jusson eszedbe: Ő egy RAGADOZÓ!

A genetikai felépítése, az élettani funkciói egy az egyben ugyanazok, mint vad, ragadozó ősének. A kutya és a farkas közti genetikai különbség mindössze 0,3%! Kedvenced, legyen kutya vagy cica, nem tudja mozgatni az állkapcsát oldalirányba, csak fel és le. Ez

azért alakult ki így, mert csak elkapják a prédát, darabokra tépik az éles metsző fogaikkal, majd egyben rágás nélkül nyelik 🙂

A ragadozóknak – beleértve a kutyákat és a macskákat is – nagyon rövid emésztőrendszerük van a növényevőkéhez képest. A természet ezt azért így alkotta, hogy a ragadozók elfogyaszthassák azokat az “ételeket” is, amik már kórokozókkal vannak szennyezve (pl romlott hús). A farkasok és a macskafélék se nem belezik ki, se nem távolítanak el semmilyen – feltehetőleg rengeteg baktériumot és egyéb kórokozót tartalmazó – alkatrészt fogyasztás előtt prédájukból.

Tehát az emésztőrendszerük kifejezetten úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy az étel nagyon gyorsan át juthasson rajta, ezzel is megakadályozva a kórokozókat az elszaporodástól.

Kedvenced ősi étrendje

A ragadozók étrendje eredetileg változatos, évszakonként eltérő, mivel bizonyos prédák az év egy adott szakaszában nagyobb számban fordulnak elő, mint máskor. A préda átlagosan 70% nedvességet tartalmaz, magas a fehérje- és ásványianyagtartalma és prédaállattól függően változó mennyiségű de relatíve kevés zsír található benne.

A természetben nincsenek elhízott nyulak, se túlsúlyos őzek… a prédaállatok soványak. Ebből arra következtethetünk, hogy Kedveceink étrendjében is az az ideális, ha a zsírt mértékkel,  tudatosan építjük be az étrendbe. Az egyetlen szénhidrát, amit a természetben Kedvenceink elfogyasztanának, az a zöldpacal, tehát a tisztítatlan gyomor. A zöldpacal beltartalmilag hihetetlenül értékes, kiváló rostforrás, ráadásul amellett, hogy a “füveket” előemésztett formában tartalmazza, rengeteg értékes enzim, ásványi anyag, vitamin és nyomelem található meg benne.

Kedvet kaptál a zöldpacalhoz? KATT IDE és már mutatjuk is őket!

A feldolgozott állateledeleknek köszönhetően már több generációnyi, táplálkozási szempontból halmozott hiányosságokkal küzdő kutya és macska van

A kereskedelmi forgalomban kapható állateledelek még mindig viszonylag újnak mondhatóak. Tőlünk nyugatabbra ugyan van ahol már 100 éve elérhetőek a különböző tápok és mindenféle feldolgozott eledelek, hazánkban körülbelül 50 éve vehetünk ilyesmit a boltokban. Ezidőalatt az állateledel-gyártó cégek a termékeik nagy részét a kukoricára, a búzára vagy a rizsre alapozták. Fő céljuk az, hogy minél olcsóbban minél több eledelt állítsanak elő (és sajnos nem az, hogy Kedvenceink minél egészségesebbek legyenek)

Azonban a gyártók újabban kezdik felismerni, hogy a bőséges gabonatartalmú étrendek daganatos megbetegedéseket, elhízást, cukorbetegséget okoznak és kifejezetten károsak. Ezért az állateledelgyártó cégek új utakat keresnek, hogy helyettesíthessék a hagyományos gabona alapanyagokat. Ez első pillantásra örömtelinek tűnik, azonban a cél továbbra sem egy egészséges állateledel előállítása, hanem a profitmaximalizálás. Ennek eredményeként a gabona alapanyogakat a Kedvenceink számára nem kevésbé káros és haszontalan szénhidrátokkal pótolják. Ilyenek például a burgonya vagy éppen borsó(liszt). Ezek az új alapnyagok továbbra is alkalmatlanok ragadozó állatok táplálására annak emészthetetlensége és magas glikémiás indexe (és még rengeteg egyéb káros tulajdonsága) miatt.

Egy másik viszonylag friss ötlet a tápgyártók részéről, hogy “trendi”, a gazdik által egészségesnek hitt szénhidrátféleségekkel (csicseriborsó, lencse, szója) töltik meg a tápos zacsikat. Azonban azon túl, hogy bőven meghaladják ezáltal a kutyáknak és macskáknak szükséges szénhidrát mennyiséget, a hüvelyesek lecitineket tartalmaznak. Ezek a molekulák a gyomor-bél traktusban irritációt, gyulladást okoznak. Ugyanakkor rendkívül ötletes marketing fogás, mellyel továbbra is óriási profittal értékesíthetőek az amúgy olcsó alapanyagokból készült és kimondottan egészségtelen tápok forgalmazása.

A Gazdik nagy szerencséjére, a kutyák és a macskák a legrugalmasabb és legalkalmazkodóbb állatok a Földön. Túlélik azt is, ha a Gazdi nem fordít különösebb figyelmet a megfelelő etetésre. Ugyanakkor Kedvenceink életminősége látja ennek kárát és jelentősen lerövidülhet élettartamuk is. A daganatos megbetegedések, az élethosszon át tartó súlyos allergia, a fajtaspecifikus hiánybetegségek és még sok igazán súlyos betegség javarészt a több generáción át tartó helytelen etetés következménye. Mivel a betegségek gyakran nem okoznak tüneteket, a háttérben lappanganak sokáig, gyakran csak akkor vesszük őket észre amikor már nagy a baj…

Az emberek és alig 100 év alatt sikeresen meggyőzték magukat, hogy a rendkívül kényelmes tápok a legideálisabbak Kedvenceinknek (természetesen a tápgyártók hathatós segítségével). Leírni is rossz… Több generációnyi kutyát és macskát hanyagoltunk el táplálkozási szempontból és most az új generációk veszélyeztetettek. Krónikus, degeneratív betegségektől szenvednek (pont mint mi emberek, mi sem annyira régóta eszünk feldolgozott ételt :)) és ezek a mind mind visszavezethetőek a helytelen táplálkozásra.

A feldolgozott ételek rákkeltő anyagokat is tartalmaznak

A feldolgozott tápok, konzervek nem csak, hogy biológiailag nem megfelelőek, de rengeteg hozzáadott szintetikus vitamint, ásványianyagot tartalmaznak, azért, hogy megfeleljenek a tápokkal szemben támasztott tápanyag követelményeknek. Egyébként már az is gyanús lehetne , hogy HOZZÁADOTT vitamint tartalmaz egy étel. Hiszen azért kellett utólag hozzáadni valamit, mert eredetileg nem volt benne 🙁

A tápokba szánt alapanyagokat rendkívül magas hőfokon kezelik, ami legjobb esetben denaturálja a fehérjét ami így elveszíti tápanyagtartalmát. Rosszabb esetben karcinogén, rákkeltő anyagok szabadulnak fel, amiket napi szinten juttatnak a Gazdik kedvenceik szervezetébe.

Két rákkeltő anyag is képződik már  a száraztáp extrudálási folyamata során. Amikor a fehérjéket extrudálják heterociklusos amin képződik ami erősen karcinogén. Az extrudált keményítők melléktermékei pedig az akrilamidok ami szintén erősen rákkeltő. Elég felkavaró felismerni a tényt, hogy a világon mindenhol a legjobb Barátaink száraz tápon élnek egész életükben és a daganatos megbetegedések aránya pedig már így is az egekben és számuk folyamatosan növekszik!

A helytelen táplálkozás eredménye rengeteg betegség. A cukorbetegséget például csak az első tápok megjelenése után írták le, előtte nem létezett cukorbeteg kutya 🙂

De milyen a helyes táplálkozás egy kutyának, macskának?

Egy biológiailag helyes étrend nedvességtartalma, fehérjetartalma magas, mérsékelt a zsír aránya, alacsony a szénhidráttartalma.

Az állateledek (tápok, konzervek) ennek pont a szöges ellentétei. Nedvességtartalmuk kb 7%, (összehasonlításképpen: a nyershúsé

70%), rosszminőségű fehérjékből előállított és vagy túl alacsony vagy túl magas arányú fehérjetartalom, rosszminőségű zsírok (sokszor nem is állati eredetű, ami nem tud hasznosulni), és magas keményítő- és szénhidráttartalom…

A pénztárcádhoz mérten igyekezz a lehető legmagasabb minőségű ételt Kedvenced elé tenni

Kedvenceink etetésében a cél az, hogy kisállatunk szépen növekedjen, fejlődjön, az izmok működése megfelelő legyen. Energikus legyen és a testfelépítése arányos, stb… Ezt úgy tudjuk elérni, ha utánozzuk Kedvenceink őseinek az étrendjét.

Sokszor hallom, hogy “jobban eszik a kutya mint én”, “magamnak szeretnék minden héten marhát, bárányt és lazacot venni”, “csak organikus, bio, gmo mentes mindenmentes friss szuperfoodokat szeretnék adni a kutyámnak, de nem tehetem meg…” Ez maximálisan érthető is. Az alapjavaslatom az szokott lenni, hogy amennyire csak lehet, friss, feldolgozatlan, jó minőségű ételeket adjon Kedvencének (és egyen saját maga is).

Ugyanúgy ahogy nálunk embereknél, kedvenceink étrendjének is ha csak egy részét friss, feldolgozatlan jóminőségű táplálékra cseréljük, azzal komoly változásokat érhetünk el. Ha csak pl. a jutalomfalat lesz hús már az is óriási előrelépés az egészség irányába, de sokan etetik Kedvencüket részben nyersen (pl reggel kap csak nyerset, vagy heti 2x..stb)

És akkor lássuk a listát az általam legjobbnak ítélt eledeltől a legrosszabbig! 🙂

 1. Teljesértékű, kiegyensúlyozott, otthon elkészített nyersétel – Ez a lehető legeslegjobb, a biológiailag helyes nyersetetési módszer másnéven B.A.R.F., PREY vagy nyersetetés simán. Ha szeretnél a nyersetetésről többet/mindent megtudni akkor:
 2.  Előre elkészített nyersmenük – A nyersetetés minden előnyével büszkélkedhetnek, mégis OLYAN KÉNYELMES ÉS EGYSZERŰ mint egy táp. MEGNÉZEM AZ ELŐRE ELKÉSZÍTETT MENÜKET!
 3. Teljesértékű és kiegyensúlyozott, otthon főtt étel – Alapvetően a ragadozók rosszabbul emésztik a főtt ételt is mint a nyerset, plusz a főzés által rengeteg értékes tápanyagot veszít az étel, de még így is ez a második legjobb opció. Szeretnél főzni kedvencednek? Tudtad, hogy nálunk van a LEGSZÉLESEBB húsválaszték? Minimum 18 féle húsáruból válogathatsz? MEGNÉZEM!!! 
 4. Fagyasztva szárított menük – Ha nem tudsz vagy nem akarsz nyersen etetni semmiképp akkor megoldást jelenthetnek a fagyasztvaszárított menük. A fagyasztvaszárítás az egyik legkíméletesebb eljárás, az összetevők tápanyagtartalma nem változik. Javasoljuk, hogy vízzel engedd fel mielőtt Kedvenced elé teszed, hogy a nedvességtartalma ne legyen nagyon alacsony (és ne kelljen szegény kutyának ráinnia 3 liter vizet). A fagyasztva szárított menük akár a nyersetetés alternatívái is lehetnek például egy utazás és nyaralás kapcsán. Felkeltettük az érdeklődésed? Irány a bolt!
 5. Hűtött, párolt ételek – Viszonylag kevés ideje vannak a piacon, ezeknek is inkább iőszakosan, nyaraláskor, teleléskor, utazáskor, panzióztatáskor van értelmük. Vannak párolt menüink is!      Hiperszuper 100%hús párolt jutalomfalat húsroládjainkról hallottál már?
 6. Emberi fogyasztásra alkalmas összetevőkből készült konzervek
 7. Szuper prémium konzerv eledelek
 8. Emberi fogyasztásra alkalmas összetevőkből készült száraztápok
 9. Szuper prémium száraztápok
 10. Bolti saját márkás konzervek
 11. Bolti saját márkás száraztápok
 12. Alutasakosok
 13. Házikoszt – Furcsa lehet, hogy ez került a lista legvégére, de ha belegondolunk mégsem az 🙂 Sokan úgy gondolják, hogy a maradék pont jó lesz a kutyának, azonban ez nagyon nincs így, a fűszerek megviselik a hasnyálmirigyet, a túl sok só felborítja az egyensúlyt, túl sok szénhidrát, túl sok zsír, túl sok növényi összetevő amit a kutya nem tud megemészteni és megintcsak ott tartunk, hogy kikészíti a hasnyálmirigyet, tönkreteszi a vesét, elhízik a kutya, cukorbeteg lesz, megvakul, daganatos lesz és még sorolhatnám… 🙁

TE mivel eteted Legjobb barátodat??

Ha az első 5 közül valamelyikkel, akkor egy rendkívül egészségtudatos Gazdi vagy! Ha valahol lejjebb… akkor sincs ok a pánikra! Tűzz ki magad elé egy célt, hogy jobban, jobbminőségű ételekkel fogod etetni Kedvencedet és látogass el hozzánk a boltba személyesen és válogass ínycsiklandó csemegéinkből, jutalomfalatokból, rágcsálnivalókból, bőségesen ellátunk a nyersetetéssel kapcsolatos információkkal, RÁADÁSUL MÁR KUTYÁRASZABOTT ÉTRENDET is rendelhetsz! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dr. Karen Becker

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár