gyönyörű egészséges macska

Miért nem eszik a macskám? Tippek a cicabajok sikeres elhárításához!

Hogyan orvosoljuk a macskagondokat?

Gyakran keresnek meg kétségbeesett Gazdik, hogy miért nem eszik a macskájuk, segítsek, mi lehet a baj vele. Tény, hogy a macskák jóval finnyásabbak, válogatósabbak tudnak lenni ha éppen olyan kedvük van, vagy ha a Gazdi nem pontosan úgy állította elő az ételt ahogy a macskája fogára való lenne. Ilyenkor komoly fejtörést okozhatnak, sok esetben állatorvoshoz fordulnak az aggódó gazdik, pedig a megoldás sokszor nagyon egyszerű, könnyen kivitelezhető!

Érdemes kitartani cicánknál is a nyers étrendnél, hiszen a macskák ízig-vérig ragadozók! Ha egyszer rákap a nyers husikra, hálásabb lesz mint valaha az ételért! 🙂

A macskák elég érthetően jelzik, ha éhesek, nehéz nem észrevenni. Sokszor mégis hiába rakjuk eléjük a jobbnál jobb, finomabbnál finomabb ételeket, ők rá se hederítenek.

Miért nem eszik a cica, ha egyértelműen látszik rajta, hogy éhes?

Ennek több oka is lehet. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak sebes a szájpadlása, esetleg megvágta a száját valamivel. De okozhatja stressz is az ilyen viselkedést, vagy rosszabb esetben ez indikátora lehet valami súlyosabb problémának is. Ilyen helyzetben a legjobb a lépés, ha fogjuk cicánk kedvenc ételét – mint például nyers hús, hal vagy szív, máj – és kis adagokban, friss vízben tálalva kiporciózzuk neki, hátha így rá tudjuk venni az evésre. Fontos, hogy mértékkel adjunk kedvencünknek ebből a „speciális ételből”, nehogy túltelítődjön cicánk szervezete adott vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal – ez különösen fontos, ha májjal próbáljuk rávenni cicánkat az evésre, hiszen a máj az egyik leggazdagabb tápanyagforrás ragadozóknak.

AdobeStock 208314930

Mi lehet a probléma forrása?

 • Vizsgáljuk meg a macskánk száját, keressünk sebeket, aftákat esetleg fekélyt cicánk szájában. ha találunk ilyesmit, akkor keressünk gyógyírt a problémára és válasszunk valamilyen egyszerű, puha ételt, esetleg csontkocsonyát, amivel a gyógyulás ideje alatt etetni tudjuk cicánkat.
 • Fogfájás is lehet az oka az „étvágytalanságnak”. Ennek a szájszag a legjobb indikátora, ha szokásosnál kellemetlenebb szag árad a macskánk pofijából, akkor vigyük állatorvoshoz. Ha nincs a szájszagnak fogászati oka, akkor hatékony és természetes segítség a Spirulina és a Dentanol is!
 • Ha stresszre gyanakszunk, keressük meg az okot.  A macskáknak elég sok minden okozhat stresszt. Költözés, egy szoba átrendezése, új bútor vagy berendezés vásárlása, egy családtag vagy másik háziállat halála, piszkos macskaalom, vagy épp a saját stressz szintünk van kihatással kedvencünk viselkedésére. Ebben az esetben próbáljuk meg feromonokkal vagy természetes kisállat-nyugtató szerekkel (Lila loves it – Természetes nyugtató permet) megnyugtatni cicánkat.
 • Egy hosszú autóút könnyedén okozhat émelygést cicánknak, ami magyarázhatja az étvágytalanságot. Itassuk sok friss vízzel, és próbáljuk evésre sarkallni kedvenc ételével.
 • Ha a cicát nemrég oltották be, akkor mellékhatásként is jelentkezhet az étvágytalanság. Ez esetben minél előbb keressük fel állatorvosunkat.
 • A gyomorrontást és étvágytalanságot egyszerű szőrgolyó is okozhatta, amit előbb vagy utóbb ki fog hányni a cicánk. Azonban ha úgy gondoljuk, hogy komolyabb dolog okozhatta a gyomorgondokat, akkor keressük fel állatorvosunkat.
 • A cicák nem szeretnek olyan tálból enni, amihez hozzáér a bajszuk evés közben, pláne, ha nyershúsról van szó. Akár ez is lehet a probléma forrása. Cseréljük le a tálkáját lapostányérra vagy alacsonyabb falú tálkára.
 • Ezeken felül az is előfordulhat, hogy valamilyen betegséggel küszködik a cicánk. Ha ez a helyzet, akkor keressük fel minél előbb állatorvosunkat

Ha ezek után sem találtuk meg az étvágytalanság okát cicánknál, és már legalább 24 órája nem evett kedvencünk, akkor ne várjunk tovább, mindenképpen vigyük állatorvoshoz.​

Hogyan vegyük rá cicánkat új ételek kibróbálására?

Egyszerű! Át kell vernünk őket valamilyen „csalival”. Néhány módszer:

Hogyan szoktassuk csontevésre a cicánkat?

furdexter4

A legtöbb macska egyből rákap a csontevésre, imádják ropogtatni a keményebb és a puhább csontos részeket is, azonban vannak kivételek. Néhány cicának eltart egy ideig, mire megbarátkoznak a csontevés gondolatával. Néhány tipp a csontra-szoktatáshoz:

 • Próbáljuk meg a kezünkben tartani a csontot, és úgy etetni a cicát
 • Zúzzuk össze a csontot kisebb darabokra húsklopfolóval, hátha úgy könnyebben, szívesebben meg tudja enni a macskánk
 • Ha puhább a csont, akkor ollóval felszabdalhatjuk kisebb falatokra, mint például a csirkeláb esetében
 • Daráljuk össze hússal a csontot 90-10 arányban. Használjunk húsdarálót, ha nincs, akkor egy erősebb turmixgépet. Utóbbi esetben lehet nem fog cicánknak tetszeni a mix textúrája, ilyenkor keverjük össze apróra vágott csirkecomb darabokkal, hátha úgy már jobban tetszik neki a mix. Fokozatosan csökkentsük a hozzáadott csirkét, egészen addig, amíg magában is megeszi a keveréket a cica.
 • Vásároljunk olyan csontoshúst, ami eleve le van finomra darálva:

raw food diet cats

Állítsd össze Kedvencednek a legfinomabb BARF menüt! Olvasd el CICA B.A.R.F. cimű cikkünket! 

Tetszett a cikk? Kövess minket facebookon és instagrammon is!

Spórolj velünk! 🙂 Regisztrálj hűségprogramunkba, és szerezz 200 jutalompontot, amit akár már az első rendelésednél fel tudsz használni! Szeretnék regisztrálni!

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár