Így etesd a macskád! – BARF étrend macskáknak

Macska nyersetetés

A legtöbb cicát nem nehéz meggyőzni a nyershús evéséről, hiszen ízg-vérig ragadozók! Elsősorban az idősebb, régóta tápon élő cicákra igaz, hogy igen nehézkesen szoknak át a BARF étrendre. De semmi pánik! Cikkünkben olvashatnak néhány jó tanácsot a válogatós cicák meggyőzésére, amikkel garantált a siker! 🙂

Mielőtt belevágnál:

  • Következetesen és pontosan határozzuk meg az étkezési időket! Legyen kiszámítható a cicánk számára, hogy mikor jön az étel és semmiképp ne hagyjunk ételt csak úgy a cica etetőtáljában. Nincs több napközbeni nassolás! Mindig ugyanott, ugyanabban az időben kapjon enni kedvencünk
  • Erőszakkal, éheztetéssel sosem fogjuk rászoktatni a macskánkat az új étrendre. Sose hagyjuk cicánkat 24 óránál hosszabb ideig etetés nélkül.
  • A taurin nagyon fontos a macskáknak, amit nagyrész a vörös húsokban találni illetve a szívizomban.

Helyes BARF arányok, mennyiségek kialakítása cicáknak:

AdobeStock 199191599

A felnőtt cicákat naponta 1-2 alkalommal kell etetni. Ha eddig kétszer kapott enni, akkor érdemes nyersből is kétszer etetni, de ha arra van szoktatva, hogy csak egyszer van kaja, akkor nyersből is csak egyszer elég kapnia!
A napi adag felnőtt macskáknak a testsúlyuk 2-4%-ának megfelelő mennyiségű étellel. Tehát ha pl.: 5kg-os a cicád, akkor a napi ideális adag 100-200g között mozog. Hogy inkább több, vagy kevesebb, az függ attól, hogy milyen gyors az anyagcseréje, mennyire mozog sokat, kijárós-e, ha kijárós akkor lehet vadászni is szokott, vagy kap a szomszédban is kaját, tehát kevesebb is elég lehet.

A kölyköket napi 3-4 alkalommal, amikor éhesek, náluk még nem kell napirendhez kötni.

fullsizeoutput 133
Marhahús, kacsaszív, nyúlmáj, tehéntőgy, fürjtojás, kacsanyak

A következő arányok a legideálisabbak a BARF étel előkészítésénél:

80% izomhús (ebből 20% szív legyen), 10% csont, 5% máj és 5% egyéb belsőségek.

Amennyiben a csont nem tisztán csont, hanem hús is van rajta, akkor az arányok: 70% izomhús (jó ha ebből 20% szív), 20%

csontoshús, 5% máj, 5% egyéb belsőség.

Így állíts össze cicádnak komplett BARF menüt!

Először is, ki kell deríteni, hogy cicánk mutat-e egyáltalán hajlandóságot a nyers hús fogyasztásra. Ezt egy darab nyers csirkehússal könnyen tesztelhetjük. ha elfogadja és megeszi kedvencünk, akkor szerencsénk van. Viszont ha eddig konzerven és tápon élt a cica nehezebb dolgunk lehet.De mindenképp megéri, hiszen az eredmény egészséges, arányos testalkatú, gyönyörű fényes bundájú boldog cica!

 Útmutató az átálláshoz száraztápról nyershúsra:

 A legfontosabb tényező a nyersetetésre való átszoktatásnál a bizalom. El kell érnünk azt, hogy cicánk megbízzon a nyers ételben. Ahhoz, hogy felépítsük ezt a bizalmat cicánkban az új étel felé, először hozzá kell szoktatnunk. Ha cicánk hosszú ideje csak száraz tápot evett, akkor érdemes először 96% hústartalmú Country Hunter párolt eledelre váltanunk, majd kicsit később átszoktatni a Country Hunter párolt eledelről a nyershúsra. Ez eltarthat egy ideig, ezért sok türelemre is szükség lesz a gazdik részéről, ezt a folyamatot sajnos nem lehet siettetni.

Ha rendszeresség nélkül falatozhatott eddig cicánk egész nap a tálkájából, akkor első lépésként vezessünk be

egy napi 2-3 alkalmi etetést, és ne hagyjuk elöl az tálkáját akkor sem ha üres!

Legyünk türelmesek!!! Ez a folyamat finnyásabb cicáknál hetekig, hónapokig is eltarthat! Ha a cicánk már hozzászokott a párolt eledelhez elkezdhetjük átszoktatni a nyers húsra.

Párolt eledelről nyershúsra:

Először csak egyfajta hússal kezdjük az átszoktatást. A nyúlhús talán a legjobb választás, mint első lépcsőfok. Adjunk szeletelt vagy darált nyers nyúlhúst cicánk párolt eledeléhez egy teáskanálnyi adagokban, 1-3 naponta növelve az arányokat a nyúlhús javára. Ha már hozzászokott a cicánk a darált, apróra vágott nyúlhoz, akkor elkezdhetjük fokozatosan nagyobb cafatokban felszolgálni neki a nyulat (ehhez remek az egész nyúl), ezzel rászoktatva a rágásra, növelve állkapcsuk erősségét, hogy a jövőben könnyedén megbirkózzanak rágósabb húsokkal vagy csontokkal. A végcél az, hogy egérméretű húsdarabokat fogyasszon cicánk. Ha minden jól megy, elkezdhetünk új húsokat is bevinni cicánk étrendjébe. Például ha jól fogadta a nagyobb húsdarabokat, meg lehet próbálkozni egy egész fürjjel is! A saját cicánk teljesen oda van érte!

 Új fajta húsok bevezetése:

Ahogy már írtuk először egyfajta hússal kezdjük az etetést – mint például nyúllal –, amit apróra vágva vagy darálva adjuk

fullsizeoutput 106
BARF porciózás cicáknak

kedvencünknek. Miután cicánk már hozzászokott a nyers húshoz elkezdhetjük nagyobb darabokra-cafatokra vágni a húst, esetleg fürjet, csirke nyakat és a csontokat is bevezethetünk az étrendjébe, hogy rágásra szoktassuk és megerősítsük az állkapcsát. Amint már ezekkel is könnyedén megbirkózik kedvencünk, elkezdhetünk új húsokat is hozzáadni az étrendhez. Lassan elkezdhetünk vörös húsokat és szívet adni az étrendhez. A szív fontos taurin forrás, amire nagy szüksége van a cicáknak, más hasznos tápanyagok mellett. Adjuk hozzá ezeket az eddigi nyers étrendhez, majd fokozatosan növeljük a vörös hús és szív arányát cicánk étrendjében, míg teljesen le nem cseréljük vele az előző húst, vörös hús 80% szívhús 20% arányban. A csontok esetében viszont továbbra is fehér húshoz kell folyamodnunk, mivel a macskák nem nagyon tudnak megbirkózni a nagyobb csontokkal. Csirke, nyúl, fürj, halak egyaránt nagyszerű csontforrások, ráadásul tisztán tartják a fogakat is!

Végül elkezdhetjük a máj adagolását is az étrendjükhöz. Először csak kis darabokat adjunk kedvencünk étrendjéhez, mert a belsőségeknek nagyon erős és intenzív íze van, így eltarthat egy ideig, mire kedvencünk hozzászokik. Kedvencünk étrendjének nagyjából 5%-át tegye ki a máj, majd más, hasonló belsőségeket is hozzáadhatunk étrendjéhez, mint például nyúlvesét. Illetve a nyers fürj tojás is nagyszerű választás lehet, sok esetben a szőrgolyók mennyiségét is csökkentheti.

Legyünk óvatosak a nyers hallal!

AdobeStock 254709472 1

A hal is egy nagyszerű választás, amint cicánkat már teljesen átszoktattuk a nyershúsra, viszont nem árt néhány dolgot szem előtt tartani a nyers hallal kapcsolatban. A hal azért fontos, mert rengeteg Omega 3 és Omega 6 zsírsavat tartalmaz ideális arányban, illetve nagyszerű D-vitaminforrás. Azonban néhány nyers halnak magas a tiamináz tartalma, ami B1-vitaminhiányhoz vezethet hosszútávon kedvencünk szervezetében. Ha megfőzzük a halat, akkor az elpusztítja a tiaminázt, viszont nincs hatással az Omega 3-ra, ezért jobb ha főtt vagy konzerv halat adunk cicánknak, mint nyerset. Viszont nagyon ügyeljünk arra, ha konzervhalat adunk a macskánknak, akkor ne legyen hozzáadott só a halkonzervben. Ezért csak olyan főtt, dehidratált, vagy konzerv halat adjunk cicánknak, amihez nincsen hozzáadva só.

Halak, amik nem tartalmaznak tiaminázt, így BIZONSÁGOSAN ADHATÓK NYERSEN IS: Atlanti lazac, pisztráng, tőkehal, ponty, lepényhal, sprotni – ezeket nyersen is nyugodttan odaadhatjuk kedvencünknek.

Halak, amik tartalmaznak tiaminázt: maréna, harcsa, sügér, tonhal, makréla, hering, szardínia, márna – Csak főzve vagy konzerv formában adjuk cicánknak, CSAKIS SÓ NÉLKÜL

Nem szereti a macskád a halat?

Egy lehetséges alternatíva, ha nem szereti cicánk a halat, a hidegen sajtolt lazacolaj vagy vadlazacolaj hozzáadása nem hal alapú ételekhez. Ezzel is növelhetjük cicánk Omega 3 bevitelét. Arra is ügyeljünk, hogyha kivonjuk a csirkét az étrendből (p ételallergia miatt lehet erre szükség), akkor jelentős mennyiségű Omega 6-ot is kivonunk cicák táplálékpiramisából, ezt is jól pótolja a hal vagy a fent írt olajok. Cicánk étrendjének maximum 10%-át tegyék ki a különböző halak, mivel rengeteg pozitívuma mellett számos egyéb fontos tápanyag és ásványi anyag hiányzik belőlük, mint például a kalcium vagy a vas.

FIGYELEM! Ne adjunk halat olyan cicának, akinek veseproblémái vannak!
Ilyen esetben kerüljük az összes konzervhalat és zöldség alapú olajokat. A túlzott mennyiségű telített zsírsavak fogyasztása hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet kedvencünknél. Az ilyen betegségben szenvedő cicák a következő tüneteket produkálhatják: anorexia, depresszió, fakó és hulló szőr, hiperszenzitivitás, hasi fájdalmak. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztaljuk cicánkon, azonnal vigyük orvoshoz, mert halálos végkimenetelű is lehet ez a betegség.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy honnan származik a hús amivel etetjük kedvencünket: a szabadon tartott csirkehús, a szabad tartású állatok húsa és a vadhúsok esetében kevesebb Omega 3-ra lesz szüksége cicánknak, mint a táppal etetett csirkehús és egyéb szintén tápon hizlalt egyéb húsok esetében.

Tippek:

– Türelem! Egyes macskáknál hónapokig is eltarthat, mire átszoktatjuk a nyersetetésre, sőt akár évekbe is beletelhet. De megéri türelmesnek lenni!

– Ha úgy vesszük észre, hogy a kiválasztott húsra nem reagál pozitívan a cicánk, próbálkozzunk másik hússal. De itt is legyünk türelmesek, ne váltogassuk hetente a húsokat! A macskáknál a bizalom és a megszokás kiépítése a legfontosabb!

BARF etetés macskáknak

– Mielőtt nekiállnánk az átszoktatásnak, etessünk különböző húsokat cicánkkal, és figyeljük meg melyikre adja a legpozitívabb reakciókat, és válasszuk azt, mint a nyerhús-átmenet első állomása.

– Ne használjunk erőszakot! Cicánk bármikor meggondolhatja magát és úgy dönthet, hogy ő neki mégsem ízlik a nyers hús. Ebben az esetben sem tudunk erőszakot alkalmazni! Valamit muszáj ennie kedvencünknek, nem éheztethetjük. Ilyenkor le kell nyelnünk az önbecsülésünket, és jó minőségű, magas hústartalmú párolt eledelt kell tennünk a nyers ételéhez, majd újra, folyamatosan csökkenteni a konzerv arányát a nyershús javára. Itt a türelem mindig rózsát terem!

A cicák nagy részénél azonban nem tart sokáig az átmenet, időnként 24 óra alatt is képesek átszokni előző étrendjükről a nyers húsra, de ahogy írtuk egyes cicáknál ez akár hetekbe, hónapokba, évekbe is telhet. Ezért fontos, hogy a cicánk tempójában haladjunk, minden másban itt is hozzá kell igazodnunk, nem fordítva. Akármennyire is szeretnénk minél előbb átszoktatni az új étrendre, sose hagyjuk éhezni a cicánkat! 24 óránál hosszabb ideig ne hagyjuk étel nélkül. Ha nem fogadja el a változtatásokat, akkor addig kell variálnunk a dolgokat, amíg meg nem találjuk a cicánknak megfelelő kombinációt. Figyeljük a székletét is, hátha gyomorproblémák lépnek fel kedvencünknél az átmenet miatt.

Szépen lassan haladjunk, ne siettessük az átmenetet, és ha bármilyen kérdés fogalmazódna meg a kedves olvasóban, nyugodtan keressen fel minket! Elérhetőséginkért KATT IDE!

Nyersétrend cicáknak és kutyáknak

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár