eatinggrass

FÜVET ESZIK A KUTYÁM! Kiderítettük miért!

Miért eszik a kutyám füvet?

Gyakran hangzik el a kérdés az aggódó gazdiktól, hogy miért legelik a kutyák a füvet előszeretettel. Őszintén szólva nem tudtuk az okot vagy az okokat egészen mostanáig…

Hogy végre meg tudjuk válaszolni ezt az évek óta újra és újra felmerülő kérdést, szerveztek jó néhány kutatást, amiknek az eredményét most megosztjuk veletek is!

Az ausztrál University of New England kutatói két csoport kutyát hasonlítottak össze. Az egyik csoportnak fructo-oligoszacharidot (FOS) tartalmazó étrendet adtak, ami átmenetileg lazítja a székletet és csökkenti a bélrendszeri panaszokat. A kutatók azt találták, hogy az a csoport, akik nem FOS tartalmú étrenden voltak és normál székletük volt hosszú időn keresztül, bizony ették a füvet. Emiatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az általános közhiedelemmel szemben, nem azért esznek a kutyák füvet, hogy gyógyítsák a bélrendszeri panaszaikat. Fontos megjegyezni, hogy a kutatók csak két kutya esetében figyeltek meg hányást fűevés után, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák nem is azért ették a füvet, hogy meghánytassák magukat.

Egy másik kutatócsoport a kaliforniai Davis Egyetemen három különböző felmérést végzett. Azzal az alapfeltevéssel, hogy:

A fűevés a kutyák esetében betegséggel, vagy valamilyen étrendi hiányossággal áll kapcsolatban, és a fűevést (növényevést) néhány percen belül hányás követi.

Kutya eszi a füvet
Füvet enni jó! 🙂

Az első felmérés – Állatorvosnak tanulók körében

– Részt vevők száma: 25

– Mindegyik tanuló azt jelentette, hogy a velük élő kutyák rendszeresen ettek füvet.

– Senki nem jelentett betegségre vagy rosszullétre utaló tünetet a fűevés előttről.

– Kettő tanuló jelentette, hogy fűevés után szokott hányni a kutya.

A második felmérés – Orvosi rendelésen megjelenő Gazdik között

-Részt vevők száma: 47

-37-en mondták azt, hogy szokták látni a kutyájukat füvet enni.

-33 gazdi válaszolt meg kérdéseket a kutyájuk fűevés előtti, illetve fűevés utáni viselkedésével kapcsolatban:

A 33-ból 4 gazdi mondta azt, hogy rosszullét tünetei voltak láthatók a kutyájukon, mielőtt füvet ettek volna.

          A 33-ból 6 gazdi válaszolta, hogy fűevés után néha szokott hányni a kutyája.

Tehát azt mondhatjuk, hogy majdnem minden kutya szokta legelni a füvet és csak ritkán hánynak utána.

A harmadik felmérés – Online felmérés

– Részt vevők száma:1571

– 1068 (68%) résztvevő mondta, hogy a kutyája napi vagy heti rendszerességgel eszik füvet.

– A megkérdezettek közül 126 gazdi (8%) mondta, hogy gyakran rosszullét tüneteit mutatja a kutyájuk a fűevés előtt.

– 346 (22%) gazdi figyelte meg, hogy fűevés után rendszeresen hányik a kutyája.

– Az 1068 kutyából a fiatalabbak gyakrabban ették a füvet mint az idősebbek, de nem mutatták rosszullét vagy Miért eszik a kutyám füvet?betegség jeleit a fűevés előtt, és nem is hánytak a fűevés után.

– Amikor a kutyák rosszullét tüneteit mutatták, akkor gyakrabban hánytak a fűevés után.

Ebből is az látszik, hogy a kutyák nagy része eszik füvet és nem azért, mert égne a gyomruk, fájna a hasuk mint ahogy az a közhiedelemben él. Valószínűleg a kutyusok számára a fűlegelés egy kellemes élmény, finomnak találhatják a füvet!

Tehát úgy tűnik, aggodalomra semmi ok!

A felmérés az étkezéssel kapcsolatos kérdéseket is tartalmazott. A válaszok alapján kijelenthető, hogy az etetés, ami a száraztáptól a nyersig minden féle étrendet tartalmazott, nem befolyásolja a fűevést. Azt is hozzátették, hogy azok a kutyák, akik kevesebb rostot kaptak az étrendjükben, nem ettek több füvet, mint azok a kutyák, akik több rostot kaptak. A felmérés alapján tehát arra a következtetésre jutottak, hogy

a fűevés egy általános és teljesen normális viselkedés a kutyáknál, nincs kapcsolatban semmilyen betegséggel, ahogy a hányással sem.

A UC Davis csapat jelenlegi feltételezése az, hogy a kutyák és macskák fűevése segíthette az őseiket abban, hogy megszabaduljanak az emésztőrendszeri élősködőktől. Ezt a viselkedést megfigyelték a csimpánzoknál is, mert a növények levelei gyorsítják a belek mozgását, körbe tudják venni a bélben levő élősködőket és így ki tudják lökni azokat a testükből. Azzal is összefüggésbe hozták ezt az elképzelést, hogy a fiatalabb kutyák gyakrabban ették a füvet, mint az idősebbek, mert a fiatalabbak kevésbé ellenállóak az bélben levő élősködőkkel szemben, mint az idősebbek. Ezt a nagyon érdekes elképzelést ugyan tanulmányozni kell még. De ki tudja?

Talán idővel leválthatjuk a hagyományos féreghajtókat növényi alapúakra.

Figyelmeztetés:Ez nem javaslat arra, hogy füvet adj a kutyádnak, a szokásos féreghajtó helyett. Feltétlenül meg kell várnunk a kutatás és a klinikai vizsgálatok végleges eredményét!!

Addig is nyugodtan hagyd, hogy a kutyád tegye azt, ami természetéből ösztönösen ered.

TUDTAD?! A papainpor természetes féreghajóként, remek kiegészítést jelenthet a hagyományos féreghajtók mellett! Próbáld ki te is, KATT IDE!

Ne feledkezz meg a kullancs, bolha elleni védekezésről sem! Használj ehhez vegyszermentes, környezetbarát TICKLESS ULTRAHANGOS RIASZTÓ BILÉTÁT, VAGY AZ USB-N KERESZTÜL TÖLTHETŐ, NYAKÖRVRE RÖGZÍTHETŐ TICKLESS MINIT!

Extra védelemet nyújt a szúnyogok és más élősködők ellen a MyBulldogShop 100% természetes permet!

fűevés kutyáknál

  1. Jane Dodds DVM

Hemopet / NutriScan
11561 Salinaz Avenue
Garden Grove, CA 92843

Referenciák

Hart, Benjamin L. “CVC 2008 Highlights: Why Do Dogs and Cats Eat Grass?” Dvm360.com. N.p., 01 Dec. 2008. Web. 13 May 2017. https://veterinarymedicine.dvm360.com/cvc-2008-highlights-why-do-dogs-and-cats-eat-grass. 

McKenzie, Samantha, Wendy Brown, and Ian Price. “Reduction in Grass Eating Behaviours in the Domestic Dog, Canis Familiaris, in Response to a Mild Gastrointestinal Disturbance.” Applied Animal Behaviour Science 123.1-2 (2010): 51-55. Applied Animal Behaviour. Web. 13 May 2017. https://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(09)00331-1/fulltext.

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár