túl sok csontot evett a kutyám

Kiegyensúlyozott BARF étrend – a kálcium-foszfor arány

Teljesértékű, tápanyagok szempontjából tökéletesen egyensúlyban lévő BARF étrend? IGEN!!kiegyensúlyozott teljes értékű BARF nyersétrend

Azt hiszem a legtöbb Gazdi csak a nyersetetés kapcsán hall életében először a kalcium-foszfor arányáról és hogy mennyire el lehet vele szúrni az étrendet, ha helytelen az arány. A táppal etetőknek nem jó hír, de a tápokban sem feltétlenül lelhető fel ez a két elem helyes arányban, ráadásul a feldolgozott, hőkezelt ételekből jóval rosszabb hatékonysággal tudnak felszívódni a tápanyagok mint a frissből.

Elsőre boszorkányságnak tűnhet, hogy hogyan is lehet jól „eltalálni” a helyes arányokat, de valójában pofon egyszerű az egész. Végigvezetünk Téged is ezen az útvesztőn, hogy Kedvenced minden szempontból a lehető legjobbat kaphassa!

Miért lényeges a kalcium-foszfor arány egyáltalán?

kiporciózott barf

A Kálcium és a Foszfor helyes aránya fontos az egészséges, erős csontozat kialakításában és fenntartásában. Ha nem viszünk be elegendő kálciumot, akkor a szervezet a csontok bontásával tudja fedezni a szükséges mennyiséget, ami csontritkuláshoz, töréshez vezet. A túl sok kalcium bevitele is számos egészségügyi problémát eredményezhet.

Az állatorvosok és kisállat-dietetikával foglalkozó szakemberek ajánlása szerint a helyes arány kutyusaink táplálásában a 1,2:1 a kálcium javára. Tehát épp csak egy picivel kell meghaladnia a kálcium mennyiségének a foszfor mennyiségét (Mogens Eliasen, 2003).

A színhúsokban jóval nagyobb mennyiségben található foszfor mint kalcium, a csontokban pedig jóval több a kalcium mint a foszfor. A belsőségekben szintén a foszfor dominál, ezért sem érdemes se csak színhússal, se csak belsőséggel etetni.

De először nézzük, miért is olyan fontos, hogy épp ez a két elem egyensúlyban legyen egymással!

A foszfor

A húsnak és a belsőségeknek nagyon magas a foszfor, de alacsony a kálcium tartalma. A foszfor fő funkciója a csontok és a fogak felépítése, de részt vesz az idegrendszer helyes működésének fenntartásában, a fehérje- és zsíranyagcserében, a fehérjeszintézisben és az enzimek működéséhez is elengedhetetlen.

A foszfornak kulcsszerepe van az ATP (egy molekula, amit a test arra használ, hogy energiát raktározzon) termelésében.

A foszfor a B-vitaminokkal együtt működve, segíti még az izom összehúzódást, a normál veseműködést, a szívverés szabályosságát és az idegrendszer normál működését.

Kalcium

A csontnak nagyon magas a kalciumtartalma. Dr. Ian Billinghurst szerint (aki az Adj egy csontot a kutyádnak és több- az etetés a barf porciózás alapanyagaitémájában- népszerű könyv szerzője), a kalcium szerepe sokkal több, mint csak a csontok ásványi anyag ellátásának biztosítása. A kalcium elengedhetetlen az ideg-izom ingerület áttevődésben, a keringési rendszer normál fenntartásában, az immunrendszer és az endokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek rendszere) működéséhez. Létfontosságú szerepe van a véralvadásban. A kalcium adja a csontrendszer alapját, valamint a sejtvázat minden sejtben. A test minden egyes sejtjének szüksége van a kalciumra a normál enzimműködéshez, és a sejtfal normál szerkezetének a fenntartásához.

A kutyák napi étrendjében meg kell tartani a foszfor és a kalcium egyensúlyát. Az aránynak 1:1 körülinek kellene lennie, de egy icipicit több kalciumot kell kapniuk, mint foszfort. Ez különösen fontos a fiatal, növésben lévő kutyáknál, akiknek megfelelő mennyiségű húsos csontot kell kapniuk, hogy  meglegyen a megfelelő kalcium-foszfor arány. Ha csak színhúst kapnak (aminek magas a foszfor, de alacsony a kalcium tartalma), akkor a kölyökkutyák csontozatával problémák lesznek.

AMerck Állatgyógyászati Kézikönyvszerint a túl alacsony kalcium, vagy a túl magas foszfor bevitel csökkenti a kalcium beépülését és ez ingerlékenységet, túlzott érzékenységet (a környezeti ingerekre adott túlzott reakció) és izomtónus vesztést eredményez. A kalcium hiányában a csontokból elfogynak az ásványi anyagok különösen a csípőből és a gerincből. A túl sok kalcium viszont megzavarja a normál, egészséges csontfejlődést, főként a fiatal (1 év alatti) nagy- és óriástestű kutyák esetében. Ha a nagytestű fajták túl sok kalciumot kapnak, akkor sokkal gyakrabban alakulnak ki csontbetegségek, például osteochondrosis (nem normális csontnövekedés).

A kalcium kiegyensúlyozása: a foszfor aránya

A fentiek alapján még mindig ijesztőnek tűnhet a kalcium és a foszfor arányának helyes kiszámítása a kutyád napi ételének az Nila barf menüje készülösszeállításánál…pedig nem is olyan bonyolult.  A csontok biztos forrásai a kalciumnak, és ha a kutyád elég csontot kap a napi ételében, akkor az étrendje egyensúlyban lesz anélkül, hogy bonyolult számításokat kellene végezni.

Dr. Billinghurts elmagyarázza:

A megfelelő biológiai egyensúlyt könnyen elérjük ha nem a színhús az egyetlen összetevő az étrendben. Adnunk kell nyers húsos csontokat is. Amikor a fiatal és növésben lévő kutyáknak adunk húsos csontokat, akkor a kalcium és a foszfor aránya megfelelő a csontozat ásványi anyagokkal való ellátásához és a növekedéshez.

Dr. Billinghurts azt is elmondja, hogy a felnőtt kutyáknak kevesebb kalciumra van szükségük, és amíg nyers étrendet kapnak, nyers húsos csontokkal, addig a felnőtt kutyák fel fogják használni azt a kalcium mennyiséget amire szükségük van, és amire nincs az a bélrendszerükben marad.

De akkor mennyi az annyi?

A ragadozók legtermészetesebb élelme az egész préda. Az egész préda arányait tekintve is kijön, hogy az állat súlyának kb 7-10%-ka tiszta csont. Mivel tiszta, húsmentes csontot nehéz beszerezni, vagy házilag megoldani… ezért húsos csontokkal etetünk, amikre általánosan igaz, hogy kb 50%-uk csont, 50%-uk hús.

Vegyünk egy példát:

Koni napi adagja 500g. 10% (50g) húsmentes csontot szeretnénk neki mindennap adni, ahhoz hogy a kálcium-foszfor arány helyes legyen. Farhátat kap, ami nagyjából fele-fele arányban tartalmaz színhúst és húsmentes csontot. Ahhoz, hogy 50g tiszta, húsmentes csont kerülhessen a tálkájába, tehát 100g (ami 20%) farhátat kell hozzá tenni.

Ha csirkefejet szeretnék adni neki, ami 75% csontot tartalmaz, akkor kicsit számolni kell. Összesen 50g csontot szeretnénk megint adni (ha 100g-ot adnánk, akkor 75g lenne belőle a csont). 50/0,75=66,6 . Tehát kerekítve 67g csirkefej fedezi Koni csont igényét.

Összefoglalva: A kalcium és a foszfor helyes arányának fenntartása nem olyan bonyolult, nem szükséges, hogy napi bontásban is helyesek legyenek az arányok, elég ha pl heti szinten kijön az egyensúly. Általánosságban elmondható hogy ha a húsmentes csont tartalom, 10% körül van, az ideális.

Amikor nyers csontokkal eteted a kutyádat jó, ha tudod, hogy mennyi az adott élelem csont tartalma.

A leggyakrabban etetett húsoscsontok:

Húsos csont típusa Csont tartalom Hús tartalom
Csirke nyak (bőrrel) 36% 64%
Csirke fej 75% 25%
Csirke szárny 46% 54%
Csirke far-hát 44% 56%
Kacsa nyak 50% 50%
Egész nyúl 10% 90%
Nyúl fej 75% 25%
Marha borda 52% 48%

 

Ha valamiért nem ehet Kedvenced csontot, mondjuk azért mert főzöl neki, nincs foga, idős, rossz az emésztése, stb… akkor a kalciumot tojáshéjporral kell pótolni!

Miért NE adj semmiképp túl sok csontot?székrekedés kutyáknál

Aki már nyersen etet az pontosan tudja, hogy mennyivel keményebb a széklete Kedvencének akkor, amikor kicsit túlzásba esünk a csontetetéssel. Szinte hallani lehet ahogy koppan a földön, olyan felszedni mint egy kavicsot, szétporzik stb… ez így még nem is lenne nagy baj, azt leszámítva, hogy a kutyának rossz. Az igazi baj akkor kezdődik, ha annyira sikerült Kedvencünket megetetni csonttal, hogy már erős székrekedést okoz.

Bevallom, velünk is megtörtént (szerencsére nem volt komoly), hogy Konikám kicsit belekajált az olvadó csontosba… utána sírva-nyüszítve-szenvedve erőlködve végezte el kiskutyám a dolgát, amit nézni is rossz volt. A miénknél rosszabb esetben beöntés, műtét lesz a megoldás, amit gondolom nem kell magyarázni miért kerülendő.

Tudj meg MINDENT a BARF etetésről, BARF alapjai kezdőknek című írásunkból – ELOLVASOM!

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár