Kutyakaki Krónikák 1.rész: Minden, amit tudnod kell kedvenced ürülékéről

Kutyakaki Krónikák – 1. rész:
A kutyakaki az eb egészségének tükre!

Kutyagazdiként sokszor megszállottak módjára vizslatjuk ölebünk ürülékét, hiszen akár tudjuk, akár nem a kutyakaki az eb egészségének a tükre. Sokan kíváncsiak lehetnek mi a normális a színétől kezdve, az alakján át egészen a konzisztenciájáig, és ahány cikk, annyi megoldás és válasz lát napvilágot. Mi azonban kutyaszakértőként összegyúrtuk egy szakmai masszává és útmutatóvá a számtalan tudást, amely az kutya székletéről szól és minden kérdést megválaszol!

Kaki-kalauz: A kifogástalan végtermék jellemzői

Abban mind egyetérthetünk, hogy minden élőlény, így mi is és a kutyák is ürítik a beleiket. Azonban, ha igazi kaki-szaki akarsz lenni, érdemes gyorstalpalónkkal megtanulnod az alapokat, amelyekből egyértelműen meghatározhatod, hogy egészséges-e, amit látsz, avagy nem, és ha nem akkor mi a probléma forrása. A kaki egy érdektelen dolognak tűnhet: de tudtad, hogy egyébként kutyád általános egészségi állapotának mutatója lehet és még bizonyos egészségügyi problémákat is megelőzhetünk, ha tudjuk, mit keressünk! Ezért is fontos, hogy mi a Csodacsontnál személyesebben is foglalkozzunk a kaki tapasztalatokkal és ezt megosszuk veletek! Legközelebb, ha sétáltatod szőrös barátodat és székel egyet, alaposan vedd szemügyre a végeredményt, mert ebből fontos információkat nyerhetsz arról, hogy mit szeretne neked mondani kutyád szervezete.

Milyennek kell kinéznie a kutyakakinak?

Minden kutyus egyedi, így azok normális ürüléke is eltérhet némileg egymástól, a „szabványtól”, de általánosságban véve azért felismerhető az egészséges végtermék. Azt mindenképpen javasoljuk, hogy körültekintően fordítsatok figyelmet kutyáitok szokásos rutinjaira és székelési szokásaira, így ha valami megváltozik tudjátok mit kell mondani az állatorvosnak. Ha bármilyen változást tapasztaltok például egy kölyökkutya rutinjában, ne habozzatok felkeresni egy állatorvost!

 • Szín:

  A kutyakaki normális esetbe csokoládé barna színű. Ha kölyökkutyátok olyan ételt evett, amelynek valamilyen jellegzetes színe van, akkor ne ijedjetek meg ha ez visszaköszön a székletében is.

 • Alak:

  Azt tudtátok, hogy okkal nevezik a kutya kurfliját az angol nyelvterületen ’log’-nak, azaz tuskónak vagy farönknek? A kutyakakinak egy farönkhöz kell hasonlítania és meg is kell őriznie az alakját.     Ha a kurflik gömbölyűek, akkor nagy eséllyel dehidratált a kiskutyád.

 • Méret:

  A kutya kaksijának a mérete az étrendjének a rostmennyiségével van összefüggésben. Minél több rost van az ételében, ürülékének mérete avval exponenciálisan növekszik. Evidens ténynek számít, hogy a kutya végtermékének mennyisége és mérete megfelelő arányban kell, hogy álljon az általa elfogyasztott táplálék mennyiségével. Ha úgy látjátok, hogy nem ez áll fent, akkor érdemes ezt megemlíteni az kutyadokinak.

 • Állag:

  Amikor lehajolsz, hogy összeszedd a kutyakakit, akkor a zacskón keresztül érezheted, hogy milyen állaga van, és fontos, hogy ilyenkor vedd figyelembe mit tapasztalsz. A székletnek tömörnek, nedvesnek és könnyen felszedhetőnek kell lennie, olyannak mintha egy gyurmát fognál. A hasmenés vagy a vizes széklet, mint a bélrendszer működés felborulásának indikátora, jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a kutyád gyomrával. Az emésztési zavarokkal és gyomor problémákkal kapcsolatos okokról egy másik blogcikkünkben fogunk részletesebben írni.

A cikk margójára..

Fontos leszögezni, hogy attól is függ a széklet jelleme, hogy milyen étrenddel rendelkezik egy háziállat. A multik kínálatában fellelhető globális márkák tápjaitól sok esetben krémes állagú, túlontúl orrfacsaró végterméket hagy maga után állatunk. Sok gazdi nem sejti, hogy ennek hátterében bizony a nem megfelelő étel választása áll. Amennyiben elhatároztuk magunkat, hogy például átállítjuk kutyánk étkezési szokásait a mi ideológiánkat is képező nyersetetésre, össze lehet hasonlítani – és nem csak a széklet függvényében – az eltéréseket a korábbi szokásokhoz mérten. Az eredmény meglehetősen pozitív lesz, és még házi kedvencünk is egy egészségesebb és élhetőbb életmód „rabjává” válik, persze csakis pozitív értelemben! ?

De erről részletesebben egy másik blogcikkünkben írunk majd, addig is nézelődjetek szét boltunk kínálatában IDE kattintva!

Írta: Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár