Kutyakaki Krónikák 2. rész – Mit rejt a széklet, mely odafigyelésre késztet?

Kutyakaki Krónikák 2. rész: Mit rejt a széklet, mely odafigyelésre késztet?kutyakaki határozó-100

Előző blogcikkünkben arról értekeztünk részletekbe menően, hogy mik azok az elengedhetetlen alaptudást képző tünetek, dolgok, amelyekre gazdiként mindenképpen oda kell (vagy kéne) figyelnünk kutyánk széklete kapcsán. Ilyen volt a végtermék színe, alakja, mérete és konzisztenciája. Miután elsajátítottuk ezeket a könnyű ámbár kulcsfontosságú információkat nézzük meg, hogy ezen jellemzők alapján, hogyan tudjuk laikusok módjára diagnosztizálni ölebünk gondját, amennyiben furcsaságot és eltérést tapasztalunk az ürülékben. Ami intő jel lehet az a kaki színskála különböző árnyalatai, a hasmenés, valamint a székrekedés. Vegyük górcső alá egyenként ezeket a tüneteket!

A székrekedés nem túl mesés, de mi okozza?

Ha egy kutyának napokon át nincs széklete, akkor azt több tényező is okozhatja, nézzük végig milyen magyarázatok jöhetnek szóba.

Például, ha túl sok vagy éppen túl kevés rostot vitt be a szervezetébe a napi élelmiszeradaggal, akkor az is okozhatja a székelés hiányát. Azonban a mozgásmentes életvitel és az elzáródott vagy fertőzött bűzmirigyek is vezethetnek a kakihiányhoz.

További ok lehet, ha szőrt találunk a székletben, sok szőrt, mert ez arra utal, hogy egyfajta túlzott önápolás jellemzi a kutyánkat, azaz sokat nyalogatja magát. De a székrekedés hátterében állhat az előbbi ok ellentétje is, ha a kutya hátsó részén gubancos szőrcsimbókok vélhetőek fel, amely a nem elegendő ápolásra utal. Gyógyszerkezelések mellékhatásaként is jelentkezhet ez a fajta probléma. Szar helyzet. A dehidratáció is lehet a baj forrása, azonban figyeljünk oda arra, hogy ez súlyosabb betegségek kapcsán is fennállhat.

A nem túl szerencsés hasmenés kiváltó okai

Számos dolog okozhatja azt, hogy ha megy a hasa blökinknek és mi emberek is tudjuk, hogy a hasmenés egyáltalán nem kellemes. De, hogy mi lehet a ludas a e-kellemetlen panasznál arra több válasz is létezik. Ilyen lehet egy szimpla stresszes esemény, amit kutyánkat igen érzékenyen érintheti szubjektíven, mint például egy új kutya örökbefogadása, közös gazdik esetén, az egyik hiánya, vagy éppen, hogy egy új családtag jötte, esetleg költözés és a többi. Tulajdonképpen lelki okok együtteséről beszélünk, és ezek könnyen állhatnak egy hasmenés hátterében.

Az étrend megváltozása is kiválthatja a híg és gyakori székelést, például amikor kedvencünk megpróbál átállni a tápról a nyersetetésre, akkor előfordulhat a folyamat során, hogy ez eleinte kikezdi egy az évek alatt nem a legegészségesebb étrendhez szokott állat gyomrát. Persze nálunk a Csodacsontnál mi figyelünk arra a kezdő nyersetetéses kutyáknál, hogy fokozatosan és megfelelő „diéta” keretein belül térjenek át az egészséges étrendre, ehhez kisállat-dietetikusunktól Kutyáraszabott nyersétrend tervet is kérhetsz.

De például olyan étkek is okozhatnak hasmenést, amelyeket kimondottan emberek esznek – és itt természetesen nem a húsokra gondolunk, hanem a túl fűszeres vagy nagyon zsíros ételekre.

Új gyógyszer is megindíthatja a hasmarsot, hiszen olyan kémiai anyagok összességével kerül interakcióba ebünk gyomra és szervezete, amely számára azelőtt idegen volt, így ez megmutatkozhat hasmenés formájában. Azonban egy másik betegség vagy fertőzés tünete is lehet, ezért nagyon fontos, hogy amennyiben a kutya hasmenése vagy székrekedése huzamosabb ideig fennáll mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal minél hamarabb!

A kaki színskála: Pirosos, fehéres, zöldes? Akkor a helyzet nem fényes

Csokoládé barna: Ez az eszményi szín, az egészséges csokoládé barna! Ilyen színűnek kell lennie a kutyád kakijának. Ez egyértelműen annak a jele, hogy a kutyád gyomrával minden rendben és egészségesen végzi a dolgát.

Zöld: Ez két dolgot is jelenthet. Az egyik, hogy a házőrződ túl sok füvet evett össze, ami így megfogta a székletet. A másik és egyben rosszabb ok, hogy az epehólyagjával van valami probléma.

Narancssárga vagy sárga: Epe vagy máj probléma, amellyel mindenképpen azonnal fel kell keresni az állatorvost!

Piros csíkos: Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a széklet részben véres. Ha vért látsz a kutyád kakijában, akkor, amit helyben tehetsz, hogy ellenőrzöd kedvenced végbélnyílását vágások vagy valamilyen sérülés után kutatva, hogy megtudd a vérzés forrását.

Fekete/nagyon sötét és kátrányszerű: Ha kölyökkutyád végterméke fekete, akkor ez az emésztőrendszer (gasztrointesztinális traktus) felső részében történő vérzésnek a jele lehet. Ebben az esetben azonnal keresd fel a kutyadokit!

Nyálkás és szürkés: Ez a fajta széklet szintén jelenthet epe problémát, de a hasnyálmirigy betegség is okozhatja.

Fehér pöttyözött vagy fehér spagettiszerű apró szemek: Ha a kakiban rízsszerű, fehér „pöttyök” láthatók, akkor a kutyád bizony férges, ezek a galandférgek. A spagettire hajazó, hosszabb fehér kisdarabok pedig a fonalférgek.

Kisállat-dietetikusunk tanácsai:

A székrekedés vagy épp a hasmenés megoldása sokszor otthon, házilag is könnyen megoldható szerencsére, íme néhány tipp a fájós pocik megszüntetésére!

  • Ha kevés volt a rost Kedvenced ételében mostanában, adj neki zöld pacalt! A zöld pacal nem csak hihetetlen gazdag előemésztett rostokban, de ráadásul egy csomó értékes enzim, vitamin és ásványianyag társaságában segíti kutyád emésztését! Tökéletes a kálcium-foszfor arány, így akár egy teljes étkezést kiválthatsz zöld pacallal!
  • Ha a zöld pacalt nem szereti kutyád, próbáld ki fagyasztva szárított zöldségeinket!
  • Rengeteg minden (gyógyszeres kezelés, védőoltások, fertőzések, stressz stb) felbolygathatja Kedvenced emésztését és a bélflóra természetes egyensúlyát, erre a legjobb, ha van mindig otthon természetes, gyógynövényekből készült gyógyír pl.: EMBIO, Pocak-Mix, Symbio-Pet
  • Ha a fenti tippek nem hoznak eredményt 2-3 napon belül feltétlenül fordulj vele állatorvoshoz!

Írta: Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár