Kutyakaki Krónikák 3.rész: Kakievés, popsi szánka a földön és más jelenségek

 

Előző két blogcikkünkben (1. rész, 2. rész) mélyrehatóan belevetettük magunkat a kutyakaki témájába és szinte szakmai részletességgel vettük górcső alá a tökéletes kaki ismérveit, a színskálából fakadó betegségeket, illetve problémákat, valamint a hasmenés és a székrekedés kellemetlen pillanatait.

Azonban továbbra is maradtak megválaszolatlan kérdések, homályba burkolódzó emésztési zavarokkal kapcsolatos információk, amelyeknek most a végére járunk. Ezenfelül megpróbálunk még egy-kettő kakival kapcsolatos általános kérdésre is választ adni, hogy a gazdik még jobban felkészülhessenek a váratlan, szokatlan kakira is 😀

Miért eszik a kutyám kakát?

Ez a jelenség számunkra eléggé visszataszító és undorító és kellemetlen lehet, főleg, ha új gazdiként még nem találkoztunk ürülékevéssel. Ezt szakszerűen koprofágiának hívjuk, ami az ürülék elfogyasztását jelenti. Számos állatfaj fejlett koprofág gyakorlattal rendelkezik, és azért fogyasztja el saját ürülékét, hogy bélflórájának egy részét és az egyéb tápanyagokat visszanyerje, azonban más állatok csak szokatlan körülmények között folyamodnak koprofágiához.

De a kutyákat vajon milyen motiváció hajtja?

Az igazság az, hogy a szakértők a mai napig nem tudják biztosan a választ erre a jelenségre. Egyes elméletek szerint az, hogy a kutyák néha a saját végterméküket fogyasztják annak a jele lehet, hogy több tápanyagot próbálnak bevinni a szervezetükbe, mint amennyit elfogyasztottak, habár ezt semmilyen kutatás vagy tanulmány nem tudja megerősíteni. Lehet, hogy egyszerűen csak jó illatú és ízletes kutyáink számára.

Hogyan akadályozzam meg, hogy ürüléket fogyasszon?

Ahogy sok más dologgal, úgy itt is előfordulhat, hogy tovább kell próbálkozni, ha elsőre nem sikerül leszoktatni a kutyát a kakievésről. Azt javasoljuk a gazdiknak, hogy a székelési procedúrát követően szinte azonnal vegyük fel az ürüléket és tanítsuk meg a kutyánknak ezekben a szituációkban a „hagyd, hagyjad” felszólítást, utasítást. Esetleg olyan sprayt (taste detterent) fújhatunk a székletre, amit a kutya önnön maga rágcsálásánál szoktak alkalmazni és amelytől rossz ízűvé válik (például keserűvé) az adott terület, vagy ebben az esetben éppen a kaki. Így nagy eséllyel le lehet szoktatni erről a szokásáról. Nagyobb bajban vannak a kinti kutyák gazdái, akik nincsenek ott, hogy elcsípjék a kakievőt, illetve az sem kellemes ha más állat ürülékét fogyasztja előszeretettel Kedvencünk. Bomba biztos megoldás sajnos egyelőre nincsen, ám az esetek nagy részében más ételre való átállás, nyersétrendre való átszoktatás lesz a megoldás. Ha Kedvenced már nyerses, próbálj meg új fajta húsokat bevezetni az étrendbe, illetve természetes forrásból származó vitaminok, ásványi anyagok is sokat segíthetnek, pl.: Bio Spirulina, Barna Alga. Természetesen utána lehet olvasni a koprofágiának és további prevencióknak, de mindenképpen érdemes beszélni egy állatorvossal is az ügyben.

Miért vonszolja és húzza a kutyám a hátsóját a földön?

Az úgynevezett „kutya-szánkázás” lehet normális jelenség is a kutyáknál különösen, hogy ha laza, pépes széklet problémáik vannak és a fölösleges ürüléket szeretnék eltávolítani a hátsó fertályukról. Mindenesetre már korábbi blogcikkeinkben is felhívtuk a figyelmet a kedvencek viselkedését és végtermékét érintő körültekintésre. Ezek függvényében, ha azt tapasztalod, hogy a blökid kényelmetlenül érzi magát és már rutinjává válik a földi fenék vonszolás, akkor konzultál egy állatorvossal. Ez a mozzanat utalhat arra, hogy a bűzmirigyeivel van valami galiba, illetve esetleg férgek vagy allergia is állhat a háttérben.

Miért változik meg a kutyakaki egy új étrend, étel következtében?

Hétköznapi jelenségnek számít, hogy ha valamilyen új étrendre való áttérés következtében szőrős barátodnak megváltozik a széklete – legalábbis egy ideig. Azonban az étkezési zavar elkerülése végett célszerű egy lassabb folyamat révén átszoktatni kedvencét az új ételekre és mellé érdemes gyógynövény alapú emésztést segítő, bélflóra helyreállító pre-probiotikumokat választani (EMBIO, Pocak-Mix, SymbioPet). Például mi azt javasoljuk, hogy ha eddig száraz kutyatáppal etetted kedvencedet, akkor próbáld ki a nyersetetést, amely ha már megszokott rutinná válik kutyád életében egy sokkal egészségesebb és kellemesebb szagú székletet fog eredményezni! Ez minden esetben garantált! 🙂

 

Írta: Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár