Kutyakaki Krónikák 4.rész: Pocak panaszok és emésztési zavarok kezelése

Kedves Olvasóink, gondoskodó gazdik és most már profi kutyakaki szakértők, elérkeztünk a Kutyakaki Krónikák negyedik és egyben utolsó részéhez.

Ebben a summázó, széklet-annotációban összeszedjük nagyvonalakban a leglényegesebb emésztési zavarokat másnéven diszfunkciókat, azoknak okait és a kezelési alternatívákat.

A kutyák önmaguk is tudják kúrálni az emésztési zavarokat, így a fűfogyasztás ne lepjen meg egy gazdit sem (a kutyák füvezési szokásairól részletesebben itt írtunk), hiszen ez egy automatikus reakció, egyfajta védekező mechanizmus a kutyák részéről, arra mikor úgy érzik, hogy valami nincs rendben az emésztőrendszerükkel. Ezzel megtisztítják a bélrendszerüket és minden olyan különös anyagtól megszabadulhatnak, amely betegséget vagy rosszullétet eredményezhet számukra. Azonban sokszor nagyobb baj kerekedhet abból, hogy ha nem kapják meg a megfelelő kezelést.

Ha azt tapasztalatod, hogy a kutyád még ahhoz is túlságosan levert vagy kedvtelen, hogy füvet egyen és maga orvosolja a problémát akkor rád hárul ez a feladat! Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig konzultálj egy kutya dokival, mielőtt bármit is tennél! Blogcikk sorozatunk 4. részében kevésbé konkrétan magáról a székletről lesz szó, mindinkább az azzal kapcsolatos és szorosan összefüggő emésztő- és bélrendszerről.

Hasfájás? A kutyafáját! Mit biggyeszthette le kutyád száját?

Hasonlóan az emberekhez szőrős barátaink gyomor és emésztési panaszait is számos tényező válthatja ki. Sokszor fel is adja a leckét a hasfájás a gazdinak, hiszen nehéz leszűkíteni, hogy mi is lehet a tettes a csikaró, fájó gyomor kapcsán. De lapozzuk végig mik a legáltalánosabb kiváltó okok!

1. Étrend változás

A kutyák szinte mindenevők, olyan értelemben, hogy gyakorlatilag bármit adnál nekik azt megeszik (még ha nem is szabadna). Ennek ellenére persze akad köztük olyan blöki is, aki válogatós. Azonban azt, hogy mindenféle ételt tartalmazó, némileg kaotikus étrenddel rendelkezik kedvencünk, nem biztos, hogy a gyomra is bírni fogja. Sok olyan gazdi van, aki néha-néha például egy sajtburgerrel, fagyival vagy bármi más olyan étellel lepi meg kedvencét, amely nem biztos (értsd: BIZTOS, HOGY NEM!!), hogy jót tesz az emésztésének. Egyes kutyáknak nagyon érzékeny beleik és bélflórájuk lehet és így akár a legkisebb étrendbeli változás is kikészítheti az emésztőrendszerüket, és netán még betegek is lesznek. Ezért fontos, hogy a legtöbb kutya visszatérjen a gyökereihez és nyers húsokat fogyasszon.

Amennyiben elhatároztad, hogy áttérnél a nyersetetésre, kérd ki tanácsunkat az BARF menükkel kapcsolatban hiszen úgy állítottuk össze, hogy az ne ártson kutyádnak és fokozatosan szokjon hozzá.

Megoldás: Ha új étrendre váltasz mindenképp adj mellé emésztést segítő természetes készítményt, mint az EMBIO, SymbioPet

2. Habzsolás és túl lassú evés

A kölyökkutyák hajlamosak nagyon gyorsan enni, mintha az életük múlna rajta. De ez csak egy dolog, a kutyák úgy általánosságban képesek túl enni magukat és ennek bizony megfizetik az árát később. A másik véglet ugyanúgy fennállhat: kedvenced lassan eszik, hamar megtelik a gyomra és nem vesz magához annyi táplálékot, amennyire szüksége lenne és ez is betegséghez vezethet. Olykor pedig az is előfordulhat, hogy véletlenül valami olyan dolgot eszik meg, ami nem is étel, kis műanyag darab az utcáról és a többi, ezért is érdemes odafigyelnünk nagyon arra, hogy mi történik sétáltatás közben!

Megoldás: Habzsoláshoz jó ötlet lehet muffinsütő-formába nyomkodni a darált húst, így biztos nem fog vele túl hamar végezni! Ha pedig lassan eszik, lehet nem elég éhes, próbálj koplaló étkezést vagy koplaló napot tartani!

3. Romlott kaja

Ha nyersetetéses étrenddel rendelkezik kutyusod, akkor ettől a problémától nem igen kell tartanod, hiszen ennek az étrendnek az előnye, hogy mindig friss ételt kerül a tálba! Azonban az még mindig előfordulhat, hogy bolyhos barátunk megpróbál lakmározni egyet a szemetesből, persze ez nevelés kérdése is.. Ez könnyedén okozhat hasfájást és betegséget

Megoldás: A legfontosabb a megelőzés, de ha már megtörtént a baj adj neki bélflóra-helyreállító természetes készítményeket, pl.: EMBIO, SymbioPet

4. Stressz és szorongás

A kutyák is ugyanúgy képesek szorongani és stresszelni, ahogy mi és ez felborítja a hasuk harmóniáját. A baktériumok egyensúlya megbomlik és ennek kedvezőtlen következménye a hányás, a hasmenés és a kimerültség. Étvágytalanság is felléphet, ekkor kezdenek el füvet enni, hogy megnyugtassák a gyomrukat. Zord időjárási viszonyok, főleg vihar idején a villámlás és a mennydörgés bizony tudja nyugtalanítani kedvenceinket, amely szintén hasfájásba fordulhat át.

Megoldás: Stresszes, feszültebb időszakokban használj Kedvenced fekhelyén, az autóban, a takaróján vagy bárhol 100% természetes, illóolajos nyugatató permetet!

5. Vírusok

Ha robbanásszerű hasmenése vagy igen durva, extrém hányása van a kutyádnak, akkor nagy valószínűséggel valamilyen vírus verte le a gyomrát. Ezek a tünetek vírusos megbetegedésre utalnak, ebben az esetben pedig azonnal keress fel egy állatorvost. Kiváltképp veszélyes lehet a kutya-parvovírus és a koronavírus, amelyeket csúnya kis paraziták okoznak főként kölyökkutyákban.

Megoldás: A megelőzés mindig olcsóbb és humánusabb mint az állatorvosi kezelés! Használj kúraszerűen immunerősítő készítményeket! A Spirulina 50 féle vitamin és ásványianyag forrása. A huminsav megköti a méreganyagokat, erősíti az immunrendszert és csak ott hat ahol valóban szükség van rá. A csipkebogyópor magas C-vitamin tartalmáról híres.

Írta: Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár