KUTYAMÉRGEZÉS – MIT CSINÁLJAK?

Tünetek és jelek, amelyek kutyamérgezésről árulkodnak: Minden, amit tudnod kell!

!!HA ÚGY GONDOLOD KUTYÁD/CICÁD MÉRGEZÉS ÁLDOZATÁVÁ VÁLT AZONNAL KÉRJ ÁLLATORVOSI SEGÍTSÉGET! AZ IDŐBEN KEZELT MÉRGEZÉSEK GYÓGYÍTHATÓK!!

Előfordulnak olyan szituációk, amikor bizony kutyusunk nem felhőtlenül boldog és bolyhos, hanem enervált, gyenge és kimerült. Szőrös társaink hasonlítanak hozzánk, így az ő immunrendszerük sem bevehetetlen. Előbb vagy utóbb azzal is szembesülünk, mint gazdik, hogy kedvencünk valamilyen betegségtől fog szenvedni. Amennyiben ez bekövetkezik teljes értékű társként kell mellettük állnunk és támogatnunk őt lelkileg és fizikailag, ahogy bennünket is gyermekkorunkban az édesanyánk.

Gazdiként azonban nem csak a betegség esetére kell felkészülnünk, hanem arra is, hogy négylábú barátaink kutyamérgezés áldozatává is válhatnak. Ez egy igen káros és veszélyes helyzet, amely már több esetben is sajnos halállal végződött. Bár nem képezi a mindennapok részét a gyakori kutya-mérgezés, az figyelhető meg, hogy hazánkban egyre gyakrabban halljuk a hírekben, vagy szembesülünk a közösségi média felületein azzal a hírrel, hogy kutyákat mérgeznek az aljasság különböző szintjein.

Az általában a gyávaság és anonimitás maszkjába öltözött elkövetők fagyállóba mártott és szöggel tűzdel kolbász vagy egyéb „finomságokat” szórnak szét a kutyáktól forgalmas utcákon, útvonalakon és főként a kutyafuttatókon, de már patkányméreg is előfordult a kísérletek között. Azonban nem csak arcnélküli rosszindulatú állatbántalmazók okozhatnak mérgezést, hanem sok egyéb olyan dolog is, amely akár a mindennapok során leselkedhet kedvencünk életére.

Blogcikkünkben digitális papírra vetjük azokat az intő jeleket és tüneteket, amelyek alapján felismerhető a mérgezés fennállása, majd kitérünk a prevencióra is, amellyel elkerülhető a veszedelem.

A kutya-mérgezés toxikus okai

A kutyák általában úgy válnak mérgezés áldozatává, hogy higiéniailag alacsony vagy mérgező tárgyakkal, dolgokkal kerülnek interakcióba, vagy ezeket fogyasztják el, akár akaratukon kívül. Ez egy minden állatorvos által köztudott tény. Esetek tömkelege teheti ki kutyádat ilyen szörnyű szituációknak. Ha túlságosan koszos a környezeted akkor nagy valószínűséggel valamilyen toxikus anyag leselkedik kutyusodra, mint például gombák vagy a radiátorból származó szivárgási hulladék, amelyet könnyűszerrel beszippanthat vagy lenyalhat házi kedvencünk. Ezenfelül a méreganyagok a bőrön keresztül felszívódva is a szervezetbe juthatnak. Ebből kifolyólag nehéz rájönni mi a ludas, ha a kutyuli lebetegszik.

Egyes rovarok is képesek halálos dózisú mérget juttatni az állatokba, vagy a már fentebb említett ember általi tudatos mérgezés is vezethet bajhoz. De hogyan ismerjük fel a bajt, ha már bekövetkezett?

Tünetek és jelek

Ne felejtsük el, hogy minden méreg más. Súlyosságuk és letalitásuk (halált okozó képesség) számos tényezőtől függ. Az egyik az maga a mérgező anyag mennyisége, amely bekerült a kutya szervezetébe. Vannak például olyan mérgek, amelyek hosszútávon fejtik ki hatásukat. Nem okoznak azonnali tüneteket, ahogy a szervezetbe kerültek. Ezek a veszélyesebb mérgek mivel ezek tüneteit nem tudjuk rögtön felismerni, csak idővel, amikor már sokkal nagyobb a rizikó faktor.

Más toxinok azonban egyből produkálnak tüneteket, amelyeket felismerve szaladjunk rögtön egy állatorvoshoz. Ezekre a tünetekre érdemes odafigyelni:

étvágytalanság, túlzott nyáladzás, hasmenés, hányás és letargia.

A kutyák imádnak enni, ha azonban azt tapasztalod gazdiként, hogy a kutyád evési szokásaihoz és étvágyához képes valami megváltozott, a mérgezés gyanúja lép fel. Ha azonban az egyik étkezést kihagyja, de a következőn már jóízűen eszik, akkor nincsen gond. A nyáladzás is normális dolog az ebeknél, de azért mint gazdi észrevehető ha fajtól függetlenül ez a nyáladzás már sok, amely a hányinger előjele is lehet, a hányás pedig ismét egy igen intő jel lehet arra, hogy gond van, akár mérgezés.

Hogyan előzhetjük meg, készülhetünk fel a mérgezés elkerülésére?

Ügyeljünk a sétáltatás során arra, hogy semmilyen idegen, földön található élelmiszert, vagy bármi mást, amit nagy örömmel és hirtelenséggel fedez fel, ne egyen meg! Tanítsd meg Kedvencednek, hogy TILOS a földről bármit felenni. Kérj segítséget ismerősödtől, családtagodtól. Rakjatok ki a földre vonzó illatú ételt (pl kolbász, virsli) és ha kutyusod oda megy, és bele enne AZONNAL TILTSD LE! Gyakoroljátok minél több helyen, otthon, kertben, utcán, futtatón, pórázon, szabadon, és meglátod hamar belejön kiskutyád! 🙂

Ha kolbász, kenyér, virsli vagy bármilyen gyanús étel darabkákat találunk, akár natúran, akár szögekkel tűzdelve, azonnal dobjuk ki őket (papírzsebkendővel nyúlj csak hozzá!), hogy ezzel is segítsük gazdi társainkat és a többi kutyát.

Ha futni, elengedve mozogni visszük kutyánkat lehetőleg olyan helyet válasszunk, amely kívül esik a belvárostól, mert sokszor futtatók melletti, kutya-ellenes holdkórosak szórják szét a mérgező mézesmadzagot, ilyen lehet egy tó melletti sétány, vagy akár egy erdei túra a város melletti természetben és a többi.

Sajnos a méregezések egyre gyakrabban fordulnak elő, erre hívja fel a figyelmet az RTL riportja is.

 

!!HA ÚGY GONDOLOD KUTYÁD/CICÁD MÉRGEZÉS ÁLDOZATÁVÁ VÁLT AZONNAL KÉRJ ÁLLATORVOSI SEGÍTSÉGET! AZ IDŐBEN KEZELT MÉRGEZÉSEK GYÓGYÍTHATÓK!!

Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár