Kutya az autóban: Így utazhattok biztonságosan és szabályosan!

Kutya az autóban: Hogyan szállítsuk biztonságosan szőrös barátunkat

Ragaszkodó, törődő és a házikedvenctől elválaszthatatlan gazdik számára ismerős lehet az érzés mikor hosszabb időre vagy nyaralásra készülnek elutazni, de a kutyát és a macsekot sem tervezik otthon hagyni még véletlenül sem. Ez esetben ebünk gyakran válhat útitársunkká, viszont közel sem mindegy, hogy a hátsó vagy éppen az anyós ülésen milyen módon szállítjuk őt.

Bár a filmekben gyakran megszokhattuk az ablakon ki a fej, suhanó ellenszélben ki a nyelv és száll a nyál típusú sztereotipikus kutya utazási formát, a valóságban nem szabadna engedünk, hogy kutyusunk mindenféle óvintézkedés hiányában üljön a személygépjárművünkben. Ha még élni szeretnénk jó sokáig, és megakarjuk úszni a bírságot (mert van rendőr, aki megbüntethet (akár 30.000Ft is lehet a bírság!) akkor olvass tovább, hogy elkerüld az abszolút kutya-kalamajkát.

Milyen veszélyek leselkedhetnek rád és kedvencedre, ha nem vagy előrelátó?

Életveszélyes lehet, ha nem vesszük komolyan az állatok biztonságos utaztatását, nem csak rájuk, de ránk és más utasainkra nézve is. Az hagyján, hogy a hátsó ülésen gubbasztó négylábúnk eltakarhatják a középső visszapillantó, de ha bármilyen baleseti szituációba keveredünk, akkor egy nagyobb méretű és testsúlyú eb (például egy óriásmaci bernáthegyi, de akár egy labrador vagy egy németjuhász is) nekünk csapódik hátulról ezzel veszélybe sodorva és szanaszét törve nem csak magát, de nagy eséllyel bennünket is. Ezenkívül pedig fennállnak kisebb problémák is, mint például, hogy a kutya zavarja a vezetést, az ölünkben utazik, nyálas és szőrös lesz az egész garnitúra, az ablak és miegymás. Egy szó, mint száz: kutya és autó igen izzasztó (tud lenni). A témában kevésbé jártas olvasóink azonban megnyugodhatnak, mert van megoldás a problémára. Blogcikkünkben bemutatjuk azokat az alternatívákat, amellyel biztonságossá teheted az állatoddal való közlekedésedet!

A hivatalos álláspont, avagy: Mit mond a KRESZ, ha kutyával vezetsz?

A baleseti és testi épségükre veszélyt jelentő faktorok mellett, az álltaok helytelen szállítás a törvénnyel is összeütközhet. Nézzünk egy analógiát: a gyermekedet sem engednéd, hogy biztonsági öv nélkül utazzon, hiszen nagyon megsérülhet egy közúti baleset során, még ha az egy kisebb koccanás is. Az állatok sem különböznek: könnyedén repülő szőrös rakétákká válhatnak, ha nincsenek megfelelően rögzítve. Bár a KRESZ-ben nincs olyan szabály, amely kimondottan érintené az állatok szállítását vagy utazásának körülményeit, azonban a rakományrögzítéssel kapcsolatban egyesen meghatározza a betartandó előírásokat. Ezen rendelet (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 47. §) alapján kutyánk rakománynak számít, ez esetben pedig ezek vonatkoznak rá:

A rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány:

  1. a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;
  2. b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;
  3. c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;
  4. d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék;
  5. e) az elkerülhetetlennél nagyobb zajt ne okozzon;

Ez alapján arra kell törekedni, hogy lehetőleg stabilan, biztonságosan rögzítve szállítsuk kutyánkat, hiszen nem kívánunk sem a törvénnyel összetűzésbe kerülni, sem pedig kedvencünknek ártani.

Szállítási lehetőségek

A bőrönd nem alkalmas kutyák szállítására 😀

Több mód is létezik arra, hogy biztonságosan és a bírságtól se félve utazzunk ebünkkel az oldalunkon.

  1. hátsó ülésen HÁMMAL (semmiképp nem nyakörvvel) rögzítjük a kutyust a biztonsági övvel
  2. Szállító Box biztonságos rögzítése az ülésen
  3. Csomagtartóba kutyaszállításhoz lehet beépített rácsot készíttetni

Ha külföldre megyünk mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy ott szigorúbbak lehetnek a szabályozások. De itthon tartsuk be azt, hogy lehetőleg ne az első ülésre ültessük, hanem hátra és mindenképpen kössük be biztonsági övvel.

Nézd meg egyedi, kézzel készült Puppy Handmade Biztonsági öveinket!

Ha kisméretű kutyusod van, akkor őt szállítóketrecbe vagy boxba is rakhatod, ami garantáltan véd a rendőri intézkedéstől és állatodat a baleseti veszélyektől. Ha a kombid vagy ötajtós kocsid van és térelválasztó ráccsal rendelkezik, akkor akár a csomagtartóban is élvezheti az utat a jószág. Mindenképpen rögzítsd állataidat, ők is családtagok és az első a biztonság, a testi épségük

 

Lokodi Dávid

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár