kölyökkutya táplálékkiegészítő

Kölyökkutyák Nyersetetése

Tudatos gazdiként nehéz eligazodni a millió féle Junior, Puppy, Mini, Baby stb kölyökmenükön. De valójában mit is takarnak (akarnak takarni) ezek a megnevezések?

Egy éves korig csakis Junior tápot, mert abban megvan minden ami a fejlődéshez kell! Vagy mégsem??

De mi is kell a kölykök fejlődéséhez?

A kutyák ragadozók. Prédát esznek, (vagyis ennének, ha nem lenne gazdájuk), ami pedig hús, csont, belsőség. Elfogyasztják a prédaállat gyomortartalmát és minimális mennyiségben ugyan, de esznek zöldséget, gyümölcsöt, füveket, gyógynövényeket is. A kutya és a farkas között genetikailag minimális különbség van, tehát ha a lehető legtermészetesebb táplálási módszert keressük, akkor nyugodtan alapul vehetjük a farkasok életmódját.

Kölyökkutyáknak muszáj megfőzni! (különben megvadulnak… :D)

Az egyik leggyakoribb tévhit amit hallani szoktunk. A farkasmama se, de a kóbor mamakutyák sem veszik elő a rezsót ha kölykeiknek enni adnak. A főzés által rengeteg értékes tápanyagot, vitamint veszít az étel, ráadásul a ragadozók nehezebben emésztik a főtt ételt mint a nyerset. Kifejezetten veszélyes a csontok megfőzése, hiszen ha kifőzzük belőlük a kollagént szilánkosan törhetnek! A nyers csontot hamar szétkapja a kutyák gyomorsava, nem okoz általában gondot.

Mi van a Junior tápban?

Összehasonlítottunk 3 prémium Junior táp összetételét, íme:

 1. (1622Ft/kg)
  Szárnyasfehérje (szárított), állati zsír, kukorica, növényi fehérje izolátum*, szárított répaszelet, búza takarmányliszt, rizs, állati fehérje (hidrolizált), búza, kukorica takarmányliszt, halolaj, élesztő, szójaolaj, ásványi anyagok, frukto-oligoszacharidok (0,34 %), élesztő-hidrolizátum (mannán-oligoszacharid-forrás), élesztő-kivonat (béta-glükán-forrás), körömvirágliszt (lutein-forrás).* L.I.P.: válogatott könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjék.

  Mi a baj vele?
  Nincsen benne hús. A fehérje nagyon fontos a kölykök fejlődéséhez, ez pedig legjobban húsból, állati fehérjékből tud hasznosulni. A száraztápok magas hőkezelés eredményeként “jönnek létre”, ami következtében még rosszabbul fognak hasznosulni emésztés során.
  Túl sok szénhidrát. A túl sok szénhidráttól a kutyusok hirtelen nőnek nagyot, ami nem tesz jót az ízületeknek. Elhíznak, lusták és fáradékonyak lesznek – pedig egy kölyöknek nem kéne!
  A legtermészetesebb összetevője a szárított répaszelet, a kukorica és a rizs – ezek közül semmi nem kutyának való
  Az összetevők mennyiség szerint vannak sorban. Az első 5 összetevőből egy sem hús 🙁
  * L.I.P.: válogatott könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjék. Ez a mondat értelmezhetetlen és szomorú, hogy ilyet egyáltalán szabad írni….

  Mi tetszik benne?
  Sajnos semmi.

 2. (1096Ft/kg)
  Szárított csirke és pulyka: 24% (benne csirke 14%), friss csirke (15%), kukorica, búza, szárnyaszsír, halliszt, rizs, árpa, szárított répaszelet (3,1%), csirkeszósz, szárított egész tojás, ásványok (nátrium-hexametafoszfáttal együtt (0,35%)), halolaj, halkivonat, sörélesztő, frukto-oligo-szacharidok (0,26%).

  Mi a baj vele?
  Több mint a fele gyorsan felszívódó szénhidrát – kukorica, búza, rizs, árpa.
  Kevés friss hús
  Mi az a csirkeszósz? 😀
  Bár kevésbé nagyon rossz mint az előző, ugyanezt a minőséget párizsis szendvicsből is megkapnánk negyed ennyi pénzért.

  Mi tetszik benne?
  Van benne friss csirkehús, bár elég kevés.

 3. (2196Ft/kg)
  Kukorica, bárányliszt, állati zsírok, kukoricagluténliszt, szójababliszt, takarmányrizs, fehérje-hidrolizátum, szárított cukorrépa-apríték, ásványi anyagok, halolaj, lenmag.

  Mi a baj vele?
  Mondhatni minden. Nem tartalmaz egyetlen gramm húst sem.
  A fő összetevője a kukorica
  A bárányliszt olyan messze van a bárányhústól, hogy azt elmondani nem lehet. Senki ne gondolja, hogy a bárányliszt csodaszép bárány comb szeletekből készül kíméletes szárítással és finom őrléssel.A húsliszt nem más mint a “Nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékek őrleménye. Például “az állattartó telepeken elhullott gazdasági haszonállatok tetemei, kedvtelésből tartott állatok tetemei, de ide tartoznak az olyan húsok, halak, tej és tojás, illetve ezek termékei is, melyeket különböző okok miatt nem szánnak emberi fogyasztásra. Más példák az állati melléktermékekre a bőrök és irhák, a gyapjú, a csontok, szarvak és paták”- olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. A halliszt ugyan ez csak pepitában: a halak fel nem használható maradványaiból készített őrlemény…

  Mi tetszik benne?
  SEMMI!!!!!! Messziről kerüld el!

Ezt adnánk négylábú családtagjainknak???!!

A fenti példákat egyébként nem kellett az internet mélyéről előkeresni. A három legnépszerűbb prémium táp márka kölyköknek szánt termékeiről van szó, és állatorvosok gyakran árulják, ajánlják…. :(((

De akkor mit egyen a kölyökkutya?

Az anyatejről való leválasztás ideje alatt is már nyugodtan lehet pépesre darált húsokat adni, 7 hetes kortól pedig már teljesen át lehet állni a nyersetetésre.

A kölykök napi adagját az alábbi táblázat szerint kell kiszámolni. Mindig az aktuális súlyukkal kell számolni és a napi adagot 3 részre kell osztani.

Kölykök Kor Az aktuális súlyának ennyi %-át etesd

7-10 hét

8-10%

10-16 hét

7,5-8,5%

4-5 hónaposan 16-20 hét

6,5-7,5%

5-6 hónaposan 20-24 hét

5,5-6,5%

6-8 hónaposan 24-36 hét

4,5-5,5%

8-14 hónaposan 36-56 hét

3,5-4,5%

14-17 hónaposan

56-68 hét

3,5%

17 hónapnál idősebb 68 hét +

2-3%

Miből mennyit és hogyan adjunk kiskutyánknak?

 1. Makrotápanyagok:
  Fehérje: min. 35g, ajánlott: 43,8g/1000kcal
  Zsír: max 330g, ajánlott: 21,3g/1000kcal
  Szénhidrát: 0g
 2. Mikrotápanyagok:
  Aminosavak, zsírsavak, vitaminok, ásványi anyagok

Miért nem kell szénhidrátot adni?

Egyrészt kevésbé emésztik jól a szénhidrátokat a kutyák. Másrészt a szükséges glükóz mennyiséghez a húsból, zsírból is hozzájutnak. Ez a folyamat az úgynevezett glükoneogenesis, ezzel tökéletesen feltöltik glikogénraktáraikat. Tehát szénhidrátra, úgy mint rizs, tészta, kenyér stb SEMMI SZÜKSÉG.

Sportoló kutyák, munka kutyák glikogénraktárainak gyors feltöltésére azonban adhatunk közvetlenül edzés után egy kis rizspelyhet, jó minőségű szénhidrátot mint köles, chia, quinoa, amaránt stb….

Túl sok fehérje van a nyersétrendben?

Ez szintén tévhit. Az egyik fentebb említett kölyök kutyatáp fehérje tartalma 27.1g/100g. Egy átlag szelet marhahús fehérjetartalma 26g. De amúgy sem csak színhúsból áll az étrend. A táp ráadásul rossz minőségű, rosszul hasznosuló fehérjét tartalmaz.
Előrfordul nagytestű, hirtelen növő kutyusoknál, hogy egyik napról a másikra sántikálni kezdenek, nehezen mozognak. Ilyenkor érdemes mindenképp a fehérjebevitelt csökkenteni. Nyersétrend mellett ez könnyű, amíg nem javul a helyzet több zöldség, tüdő, pacal, esetleg szénhidrát mehet hús helyett.

Változatosság a helyes étrend kulcsa

Nyilván nem sokan számolgatják kedvencük makro- és mikrotápanyagait, erre szerencsére nincs is szükség. A kulcs a változatosságban rejlik.
Kölyökkutyáknál csak nagyon ritkán okoz nehézséget a nyersétrendre váltás, szeretik is és az emésztésük is elég jól megbirkózik vele. Azért a fokozatosság mellett mindenképp érdemes kitartani.

Hogy válts?

Egyszerű, egyik nap még megkapja a “régi” ételt, másnap reggel már nyugodtan mehet a nyers.

A nyúlhús az egyik legjobb fehérje kezdéshez. Sovány, könnyen emészthető és hipoallergén. A kaki a legfőbb indikátora annak, hogy jó-e amit csinálsz. Kutyakaki Krónikák írásainkat itt találod: 1, 2, 3, 4

“Azért nem akarok nyerset adni, mert akkor soha többet nem kaphat más”

T É V H I T ! ! ! !
Nem ajánljuk azt, hogy egy étkezésen belül legyen egy kis táp is és husi is, mert az érzékeny kutyusoknál megkavarja az emésztést. Ettől még nem tilos néha “elcsábulni”, a könnyebb utat választani és az sem tilos, hogy ha tápot etetsz nagyrészt akkor néha egészséges, friss ételt is kapjon Kedvenced.

Ezt kb úgy kell elképzelni, hogy ha sokat eszel chipset, csokit, édességet és jársz gyorsétterembe, nem lesz bajod attól, ha néha friss salátát eszel csirkemellel…. és nyilván fordítva sem, ha az esetek nagyrészében tudatosan táplálkozol, de néha csalónapot tartasz, nem leszel beteg tőle.

Milyen a változatos étrend?

Legalább 5 féle fehérjét tartalmaz. Nem étkezésenként, nem napi szinten, hanem általánosságban értendő. Tehát ha porciózol mondjuk egy hónapra vagy hosszabb időre, akkor az az ideális ha van benne fehér- és vöröshús is, hal.
Belsőségből is változatosan! Nem csak a máj belsőség! Vese, lép, szemgolyó, agyvelő, tőgy, here is mehet bátran! 🙂
Zöldséget elsősorban a rostok miatt adunk, de fontos itt is a változatosság! Lehet nyersen, lehet párolva, lehet bárhogy adni, egy a lényeg: ne fűszerezd, ne sózd meg.

Mitől lesz kölyök menü egy kölyök menü?

 • Helyes kalcium-foszfor (1:1) arány
 • Viszonylag magasabb zsírtartalom
 • Jó minőségű fehérje
 • Megfelelő mennyiségű Omega-3
 • Étrendkiegészítők

Példa menük:

Kezdő, várhatóan felnőttkorában 10kg súlyú francia bulldog kölyöknek:

Napi adag: 250g

50g csontos nyúlhús finomra darálva

150g nyúlhús darálva

25g nyúlmáj és vese vegyesen

25g Terra Canis párolt zöldésgkeverék

Változatos, teljes értékű menü felnőttkorában várhatóan 10kg tömegű francia bulldognak

Napi adag: 250g

50g finomra darált csontos nyúlhús

25g lazachús

75g szarvas nyesedék

50g bárányhús

25g marha belsőség mix 

25g Terra Canis párolt zöldség, gyümölcs keverék

Étrendkiegészítők kölyökkutyáknak, nem csak nyers étrend mellé!

Amit mindenképp adj kedvencednek:

 1. Ízületvédő a növekedés végéig! Ez a legfontosabb, az egészséges ízületi fejlődést és az erős ízületeket kölyökkorban kell megalapozni.
  Mit használj?
  Zöldkagylóport
  – Joint Aidet
  – Terra Canis Paste for Joints
 2. Étrendváltáshoz,  féreghajtáshoz, védőoltások után: emésztést segítő étrendkiegészítők
  Terra Canis Gastrointestinal Paste
  EM-BIO
 3. Ha nem eszik halat:
  – Terra Canis Gold Sea Lazacolaj-Csukamájolaj Olajkeverék
  – Lunderland Vadlazac Olaj
  – Escapure Lazacolaj

Ezekre figyelj még!

Ha darált húsokat, csontokat etetsz, akkor mindenképp adj mellé rágcsálnivalókat. Erősíti az állkapcsot, masszírozza a fogínyt, tisztítja a fogakat és az emésztést is segíti a rágás.

Ha azonnal, evés után közvetlen kihányja a kutyád a nyerset, akkor valószínűleg habzsolt. Ilyenkor általában van kedvük visszaenni a visszajött ételt, nyugodtan hagyhatod is neki. Ha viszont szeretnéd ezt a jövőben elkerülni, akkor etess kézből, nyomkodd az ételt muffinformába, tojástartóba vagy válassz habzsolásgátló tálat.

Ne ijedj meg ha alig iszik! A nyershús kb 70%-a víz, nem kell annyit inni rá mint egy 7% nedvességtartalmú száraztápra.

Rendszeresen mérd kiskutyád testsúlyát és igazítsd a súlyához az adagokat.

Nem vagy benne biztos, hogy jó-e az általad választott táp, összeállított étrend? Írd meg nekünk emailben a zsofi@csodacsont.hu emailcímre, hogy pontosan mit etetsz és kisállat-dietetikusunk válaszol amilyen hamar csak lehet!

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár