Támadnak a vérszívók! Készülj fel velünk hatékonyan a kullancsok és a bolhák ellen

A tavasz a nyakunkban liheg. Pár hét és újból éledezni kezd a természet, nyílnak majd a virágok, virágoznak a fák, az erdő pedig nyüzsgéstől telítve borul ismét élénk zöldbe. A kellemes, napsütésekben egyre gazdagabb és enyhébb időben pedig megszaporodnak a kirándulások is, amelyeknek kutyáitok farkat csóválva, eszeveszett boldogságban vágnak neki. Gyönyörű évszak. Viszont nem csak a túrák szaporodnak el ez idő tájt, hanem az apró veszélyforrások is. Vérszívók válogatottja jelenik meg az éledező természetben vagy a hátsó kerted növényzetében. A kullancs, a bolha és idővel a szúnyogok is, többé-kevésbé megkeseríthetik nem csak a ti, hanem kedvenceitek életét is. De hogyan védhetjük meg kutyáinkat és macskáinkat hatékonyan a vérszívókkal szemben? Nézzünk meg pár hasznos tippet!

Betegségeket hordozó apróságok

Kullancs kutyában

A bolhák és kullancsok az álcázás nagymesterei, pontosabban olyan miniatűr élőlények, hogy nehezen vesszük észre őket otthonunkban vagy az erdőben kirándulás közben. A kullancsok levelek végein rejtőzködve várják ártatlan áldozataikat, amelyek bizony kedvenceink is lehetnek. Sőt, a kutya szeret fel-alá szaladgálni a bozótosok és sűrűbb aljnövényzet között, így nagyobb eséllyel válik a vérszívók céltáblájává. Rendszerint viszketést okoznak ezért, amikor kutyád egy hosszabb természetben tett séta után erősen vakaródzik, az bizony intő jel lehet, hogy valami csapolja a vérét.  A kullancsok és bolhák azonban veszélyes, akár halálos betegségek hordozói is. Ilyen például a Lyme-kór, babéziózis, de akár a galandférgek is. Azonban preventív, megelőző intézkedésekkel hatékonyan segíthetsz házi állataidnak, hogy elkerüljék őket az apró agresszorok.

Jól pillants körbe, kullancs lehet a kutya szőrben

A kullancsok Magyarország egész területén megtalálhatók és márciustól októberig a legaktívabbak. Azonban egész évben találkozhatunk kullanccsal, így érdemes folyamatosan odafigyelni egy-egy vadvilági kutyával tett vándorlást követően. A kullancs által hordozott kórokozók Lyme-kórt és babéziózist okozhatnak. A tünetek pedig, mint a bágyadtság, a gyengeség estleg a láz, sokszor annyira semmitmondók, hogy nehéz észrevenni a bajt. Ezért kell megelőzni azt, megfelelő kullancs elleni védelemmel!

Hatékony módszerek!

Ennek több módja is van, egyrészt nagyon fontos, hogy minden természetben tett hosszabb séta után – és főleg az aktívabb tavaszi és nyári időszakban, amikor ruhánk is hiányosabb – nézzük át magunkat és kutyáinkat is kullancs után kutatva. Lehet már megszívva találjuk meg, de mindenképpen távolítsuk el. Ne nyomjuk össze a testét semmiképp sem, mert ekkor egy élő kórokozó fecskendővé alakítjuk a kullancsot és bepréseljük a véráramba a bajt. Cérnaszállal és csipesszel könnyen eltávolíthatók ezek a vérszívók. De meg is előzhetjük a bajt a megfelelő kullancs elleni termékekkel. Például az ultrahangos kullancs- és bolhariasztó nem jelent veszélyt sem emberre, sem állatra, csak a vérszívó áradatra. Ez talán a legállatbarátabb megoldás, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz.

ÚJDONSÁÁÁG! ITT van már a TICKLESS Mini is, USB-vel tölthető és szuper csinos medál az élősködők ellen!

TickLess Mini

Hol van a Bolha?

A bolhacsípés fáj! De nem csak fájdalmas, hanem galandférget rejtő fenyegetettség is. Ráadásul emberre és állatra egyaránt veszélyes. Vannak kutyák, amelyek érzékenyebbek a bolhacsípésre és nálunk elég akár egyetlen alkalom is, hogy nehezen gyógyuló bőrgyulladás alakuljon ki.

Itt szintén az ultrahangos vérszívó-riasztót ajánljuk elsősorban, hiszen ennek nagyon hosszú a hatóideje, akár 12 hónapig is megóvhatja kutyádat és macskádat a bolháktól. Ezenkívül a fentebb említett allergiás bőrgyulladásra (FAD) is alkalmazható. De további alternatívaként javasoljuk nektek az egyben immunrendszer erősítőként is funkcionáló feketekömény port, amely készítmény szintén segít a kullancsok és bolhák távoltartásában, emellett jótékony hatással bír a kutya szervezetére. Két legyet egy csapásra!

Óvjuk állatainkat és magunkat a vérszívóktól, mindig körültekintően ellenőrizzük bundájukat a nyári napokon a kertben töltött hosszú órák után vagy egy kimerítő, hosszú erdei túrát követően. Bármennyire is aprók ezek a vérszívók, grandiózus veszélyt jelenthetnek.

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár