Az vagy amit megeszel! Hogyan befolyásolja az etetés a kutyák mentális egészséget?

A régi bölcs mondás miszerint „az vagy amit megeszel” a kutyákra is igaz!

Dr. Eleanor Parkert (Pawly Understood) tudományos kutatások alapján tárta fel a kutyák hangulata és étkezése közötti kapcsolatot. Olvassátok szeretettel és ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A táplálkozás, a szorongás, a mentális egészség és a viselkedés kapcsolata kutyáknál

Egyértelmű a kapcsolat Kedvenceink étkezési szokásai és a fizikai egészségük között. Azt az elképzelést azonban, hogy a táplálkozás erőteljesen befolyásolja a mentális egészséget és a viselkedést, gyakran kevésbé értik és szinte teljesen figyelmen kívül hagyják a gazdik és a szakértők is.

A táplálkozás befolyásolja a test minden sejtjét és minden anyagcsere-folyamatát. Ahogy a csontok nem képesek megfelelően működni megfelelő kalcium nélkül, a vörösvértest pedig nem működhet megfelelően vas nélkül, az agy és az idegrendszer sem működhet egészségesen a nekik szükséges alkotóelemek, tápanyagok nélkül.

A kutya viselkedését illetően fontos tudni, hogy minden viselkedés az agy és a központi idegrendszer aktivitásának közvetlen megnyilvánulása. Ezeket a folyamatokat az agy idegsejtjeinek hálózata vezérli. Ha a neuronok nem tudnak optimálisan működni vagy kommunikálni egymással, akkor a hozzájuk kapcsolódó agyi hálózatokra és a viselkedésre is kihatással lesz .

A táplálkozás jóval összetettebben hat a központi idegrendszerre, mint azt korábban gondoltuk.

Manapság rengeteg típusú kutyaeledel kapható, amelyek megfelelnek a meghatározott irányelveknek és betartják a „teljes értékű és kiegyensúlyozott” normákat. Ez azt jelenti, hogy minden szükséges tápanyaggal megfelelő arányban kell rendelkezniük. Hogy melyik diétát ajánlja kisállat-dietetikusunk attól itt olvashatsz!

Fontos különbséget tenni az étrend bizonyos tápanyagainak „megfelelő” és „optimális” szintje között:

A „megfelelő” azt a mennyiséget jelenti, amelynek az étrendben jelen kell lennie a hiány és a betegségek elkerülése érdekében. Más szavakkal, a minimális követelmény.
Az „optimális” azt a szintet jelenti, amelyen a működés, az egészség és a jólét legtökéletesebb szintje fordulhat elő.

Van adatunk a kutyák legtöbb tápanyagának minimális követelményeiről. Hiányoznak azonban adatok a lehetséges optimális szintekről.

A táplálkozás befolyásolja a test minden sejtjét és minden anyagcsere-folyamatát.

Ezenkívül a kutyák táplálkozási szükségleteit vizsgáló korábbi tanulmányok a fizikai betegségek jelenlétének vagy hiányának felmérésére összpontosítottak, nem a mentális egészségre és a viselkedésre.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy kutyáinknak adhatunk olyan táplálékot, amely mindent megad a klasszikus táplálkozási hiány elkerülése érdekében, de lehet, hogy nem tartalmaz elegendő tápanyagot ahhoz, hogy optimálisan működhessen.

További szempont, hogy minden kutya más. Az, hogy mi a legjobb étrend az egyik kutya számára, genetikájától és környezetétől függően nagyon eltérő lehet.

Van még egy nagy kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy mi történik az étellel az emésztőrendszerbe kerülve, erről rövidesen a bél-agy kapcsolatról szóló részben lesz szó.

Sajnos a mai napig korlátozott kutatások folynak arról, hogy az egyes tápanyagok hogyan befolyásolják a kutyák agyát és viselkedését. Ez egy egész új tudomány-terület, mivel Kedvenceink mentális egészségét egyelőre nem nagyon vizsgálták. Az emberi adatok kutyákra való kiterjesztésével azonban már elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy szilárd elméleti és gyakorlati kiindulópontokat kapjunk.

Triptofán

A triptofán a szerotonin aminosav-előkurzora, építőköve. Az alacsony szerotoninszint fokozott mentális egészségi problémákkal és viselkedési rendellenességekkel jár emberben és kutyában is. A szerotonin magas szintje a nyugalom és az elégedettség érzésével jár.

Aminosavként a triptofán az étrendben lévő fehérjéből származik, de élettana bonyolult. A triptofán más aminosavakkal versenyezik a vér-agy gáton az agyba történő transzportért, de minden más aminosavnak “több esélye van” transzporterhez jutni.

Tehát a triptofánnak nagyobb arányban kell jelen lennie, mint más aminosavaknak, és az étkezés teljes fehérjetartalmának alacsonynak kell lennie annak érdekében, hogy más aminosavak ne versenyezzenek és ne telítsék a rendelkezésre álló transzportereket az agyba.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az alacsony fehérjetartalmú és magas zsírtartalmú étrend magasabb triptofán-arányú táplálékot jelent és ezzel érhető el az ideális szerotonin-szintézis. Tudni kell, hogy hiábavaló a triptofán kiegészítése az étrendbe (étrendkiegészítő formájában), ha az általános fehérjetartalom magas, mivel az nem engedné a triptofánt szállító molekulához kötődni és végül az agyba jutni.

Egy jól összeállított nyers étrendben ezzel nem lehet gond!

Néhány különösen magas triptofántartalmú étel a tojás, a lazac és a pulyka

B-vitaminok (különösen a B9 és a B12)

Ennek a tápanyagcsoportnak fontos szerepe van az idegsejtek egészségének biztosításában. Számos anyagcsere-folyamatban részt vesznek az idegsejtekben, és megkönnyítik az új idegsejtek növekedését és helyreállítását. A folsav és a kobalamin hatással van a hangulatra, segít a szorongásban és a depresszióban.

A vese és a máj a B12-vitamin nagyszerű természetes forrása. Ezeket nyersen adni a legjobb, de főzve, szárítva jutalomfalatként is megállják a helyüket! Nézz körül belsőségeink között, mindenféle állat máját és veséjét találod kínálatunkban!

A B-vitaminok komplex forrásához a Terra Canis B-vitamin komplexet ajánljuk!

Omega 3 zsírsavak

70% lazacolaj, 30% csukamájolaj

A zsírsavak az idegsejtek sejtmembránjának szerves összetevői, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az idegek jól működhessenek és továbbítsák a jeleket, valamint növekedjenek és regenerálódni tudjanak. Az omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak a központi idegrendszerben is (és a szervezetben mindenhol). Segíthetnek ellensúlyozni az agy stressz és szorongása által okozott oxidatív károsodásokat.

Néhány emberekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítés megelőző és terápiás megoldás lehet szorongás és depresszió esetén. Egyes kutatások szerint a többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanolyan-, vagy még hatékonyabbak, mint a szorongás egyes eseteiben alkalmazott antidepresszáns gyógyszerek.

Hatékony és komplex omega-3 forrás a Terra Canis Gold Sea Lazacolaj-Csukamájolaj keverék.

Magnézium

Csak nagyon korlátozott mennyiségben érhető el olyan tanulmány (kutyás), valamint embereken végzett szélesebb körű kutatás, ami feltárja a magnézium hatását a szorongásra és a viselkedésre. Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a magnézium-kiegészítő segíthet enyhíteni a szorongást és a depressziót, és javíthatja a hangulatot.

Több száz kritikus anyagcsere-folyamatban is szerepet játszik (ideértve a neurotranszmitter működésének támogatását).

A magnézium hasmenést okozhat egyes kutyusoknál, ezért kis dózisban kell bevezetni az érzékeny emésztésű kutyák számára.

Magnéziumban gazdag kutyabarát ételek: tengeri halak, általában az erősen zöld színű (klorofilban gazdag) zöldségek mint pl.:spenót, sóska, mángold, teljes kirőlésű gabonák
Ha zöldséggel szeretnéd pótolni a magnéziumot, akkor próbáld ki a GREEN DETOX zöldségkeveréket

Ha tengeri hallal, akkor nézz szét fagyasztott friss hal kínálatunkban!

Antioxidánsok (A,C,E-vitaminok és szelén)

Az antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az életkor, a gyulladás és a stressz által okozott oxidatív károk ellensúlyozásában az agy és a test működésének védelme érdekében.

A krónikus stressz alatt élő szorongó betegek súlyosabb és gyorsabb oxidatív károsodást szenvednek központi idegrendszerükben, és ez súlyosbítja betegségüket. Bizonyos bizonyítékok utalnak arra, hogy a szorongó és idősödő kutyák további antioxidánsokat élvezhetnek étrendjükben.
A Terra Canis Golden Paste (kurkuma paszta) nagyszerű antioxidáns forrás, ha pedig kiegészítenéd extra C-vitaminnal, akkor az Acerola-Camu-Camu C-vitamin komplex kapszulákat ajánljuk. 50x több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, vagy a csipkebogyó!

Az agy és a belek kapcsolata

Az agy nem elszigetelten “létezik”. Az utóbbi időben a kutatások rávilágítottak arra, hogy a gyomor-bélrendszer hogyan befolyásolja a pszichés állapotot és a mentális egészséget. Nyilvánvalóvá vált, hogy ami az „enterális idegrendszerben”, a bélhez kapcsolódó idegszövet-hálózatban zajlik, hatalmas hatással van az agyunkra, és idegen keresztül állandó kapcsolatban áll az agyunkkal.

A beleket szokták „második agynak” nevezni. A test összes szerotoninjának több mint 90% -a a bélben van! Ez magyarázza, hogy a pszichoaktív gyógyszereknek, például az antidepresszánsoknak miért vannak gyomor-bélrendszeri mellékhatásai, például hasmenés vagy székrekedés. Belátható, hogy a szorongás és a depresszió kiváltható és enyhíthető a gyomor-bél rendszer változásával.

Ma már tudjuk, hogy a „bélmikrobiom” (amely a bélben élő baktériumok milliárdjaiból áll) rendkívüli módon befolyásolja a mentális egészséget. A bélben lévő baktériumok nem tétlenül ülnek, hanem dinamikus szerepet játszanak a test többi élettani folyamatában. Tudjuk, hogy bizonyos bélben lévő baktériumok metabolikus aktivitása olyan másodlagos termékeket hoz létre, amelyek befolyásolják a neurokémiát és a hangulatot, és hogy a bélben lévő baktériumok az immun- és a hormonrendszerre is hatással lehetnek (amelyek szintén „beszélnek” az agyhoz).

A baktériumok egyensúlyának felborulása azt jelentheti, hogy a létfontosságú tápanyagokat ellopják, vagy káros méreganyagok keletkeznek.

Általában azt figyelhetjük meg, hogy az elszegényedett, kimerült mikrobiom a mentális egészségi problémák fokozott előfordulásával jár együtt.

Tudomásom szerint ezen a területen a kutyás betegek körében minimális kutatás zajlott eddig, de ez mindenképpen megfontolást és jövőbeni vizsgálatot igényel. Előfordulhat, hogy a bélproblémák hozzájárulnak a szorongáshoz és a nemkívánatos viselkedéshez, és fordítva, a szorongás és a stressz pedig a bélproblémák közvetlen megnyilvánulásait okozza (pl. Stressz okozta hasmenés).

A probiotikumok előnyösek lehetnek, ha szorongásos zavarokkal küzdő kutyákhoz adják őket. Ilyen helyzetekre ajánljuk a Terra Canis GastroInstestinal Paste-et és az EM-BIO gyógynövénykeveréket

Nem csak az számít, hogy MIT etetsz, hanem az is, hogy HOGYAN

Az utolsó szempont, amelyet érdemes megemlíteni kutyáink etetésével kapcsolatban az optimális mentális egészség elősegítése érdekében, az, hogy fontos az étkezésük módja. A változatosság és a kreatív táplálás ismert módon fokozza a pozitív neurokémiát, és segít a szorongás és a nemkívánatos viselkedés leküzdésében.

A kutyák jobban szeretik és élvezik az ételüket és azt az etetést, amely valamilyen módon hasonít a természetes “idő beosztásukra”. Ideális esetben, ha biztosítani tudjuk, hogy kutyáink kellő mennyiségű időt tölthessenek étkezéssel, interaktív, ön-jutalmazásos módon juthassanak csak az ételhez, azzal sokat tehetünk az egészségükért.

Azok a dolgok, amelyek sok felfedező, nyomozós feladatot adnak kedvencünknek és problémamegoldást igényelnek nagyban hozzájárulnak kedvenceink mentális egészségéhez – mindaddig, amíg nem nehezek annyira, hogy csalódást okozzanak.

A szaglás alapján ételkeresős játék, az evéslassító tálak, a tölthető játékok nagyszerű megoldást jelentenek!

A sok rágást igénylő dolgok szintén szuperek – hosszan tartó rágókák, nyers csontok, szárított rágókák.

Összefoglalva …

Az étrend minden szinten alapvető szerepet játszik az optimális mentális egészség, működés, viselkedés, életminőség és hosszú élettartam biztosításában. A kereskedelmi forgalomban kapható tápok nagyrésze (bár táplálkozási szempontból „megfelelő” a kutyákra vonatkozó minimumkövetelmények tekintetében) nem tartalmazzákbizonyos tápanyagok optimális szintjét, és ezért sok kutya kiegészítésekre szorulna…

Ezenkívül az egyén mikrobioma alapvető annak meghatározásában, hogy mi történik az elfogyasztott étellel. A bélben lévő idegrendszer kommunikál az aggyal, hogy befolyásolja a hangulatot és a viselkedést.

A gasztroenterológia és a pszichiátria területei sokkal több átfedést mutatnak, mint azt az embereknél már tapasztalhattuk. További kutatások szükségesek a táplálkozás szerepéről és a bél-agy kapcsolatról a kutyáknál, hogy egyértelmű megelőző és terápiás ajánlásokat lehessen megállapítani.

Forrás: Dr. Eleanor Parker, 2018. április – Australian Dog Lover 
Eredeti cikk: https://www.australiandoglover.com/2018/04/how-your-dogs-food-affects-his-mood.html

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár