mi a teendő ha te vagy a kutya sündisznót talál?

Mi a teendő, ha sündisznót találsz?

A kutyák gyakran találnak sündisznót az udvaron, amit hangos ugatással jeleznek a gazdik felé. A legtöbb esetben nem kell a sünit megmenteni, elég hagyni kell neki, hogy továbbmehessen útjára.

Sünökről általában

A felnőtt sünöket vastag kesztyűvel szabad csak megfogni, mert bár alapvetően kedves és barátságos élőlények, de a tüskéik megsérthetik a kezed és talán meg is harapnak. Ha megállapítottad, hogy egy süninek segítségre van szüksége, vedd fel és tedd egy újságpapírral és törülközővel bélelt kartondobozba. Ezen felül tehetsz még egy törülközőbe csavart meleg vizes palackot is (vagy más műanyag üveget meleg vízzel töltve) a dobozba; a közvetlen hő ugyanis segít a sokkos állaton. A sünit amilyen hamar csak lehet, el kell vinni egy állatkórházba.

Egy kis útmutató ahhoz, ha sündisznót találtatok!

  1. Ha ez este, éjjel történik, akkor semmit nem kell csinálni. Ha a sün és a te utaid keresztezik egymást, hagyd elmenni. Ne piszkáld, ne fogd be, nem hobbiállatnak való. Védett.
  2. A sünök normális esetben éjszaka mozognak, nappal alszanak. Nappal akkor kóvályognak, ha valami bajuk van. Tehát, ha nappal találsz sünt valahol, juttasd el állatkórházba. Ugyanígy tégy, ha láthatóan sérült, hálóba akadt, betegnek látszik. Csak kesztyűvel szabad megfogni.
  3. Ha sünfészekre bukkansz, ne bolygasd. Ne fogdosd meg, ne simizd a kölyköket, mert az anyjuk el fogja hagyni őket, és az senkinek sem jó. Neked sem, mert akkor úgy illik, hogy gondoskodj a kölykök felneveléséről, ami azért elég macerás.
  4. Ha találsz egy olyan sünifészket, amelyet tuti, hogy elhagyott az anyasün: akkor gondoskodni kell róluk. SOHA NE ADJ NEKIK TEJET, a sünök laktózérzékenyek. Ezzel szemben kaphatnak nedves macskakaját, de a legjobb, ha kifejezetten nekik szánt sündisznó eledelt veszel!

Mikor van egy süni bajban?

Egy árva felügyelet nélkül
A fiatal sünök a családi fészekben laknak. A picik csak akkor hagyják le a búvóhelyüket, ha baj van. A sünök nagyon éles, hangos hangot hallatnak, ha szenvednek.
Sünt elütötte egy autó
Sünöket gyakran ütnek el autóval, és különböző sérülések történhetnek. Ezeket az állatokat muszáj azonnal orvosi ellátásban részesíteni.
Egyik lába sérültnek tűnik
Törött lábakat könnyű kezelni, vidd el a sünit a helyi állatkórházba amilyen hamar csak lehet!
Süni 600 g alatt kemény hideg téli időben
A süniknek legalább 20% zsírra van szükségük, hogy túléljék a téli álmot – minden állatnak ezen súly alatt szükséges a benti átteleltetése.
Mindkét hátsó lába lóg
Gerincsérülésre mutat, nagyon óvatosan bánj a sünivel, és vidd el a sünit a helyi állatkórházba a lehető leghamarabb!
Nyílt sebe van a süninek
El is fertőződhet és segítség nélkül nem gyógyul meg. Mielőbb vidd orvoshoz!
A süni hálóba/kerítésbe akadt
Ne te engedd ki! Többet árthatsz, mint segítesz. Vidd azonnal az állatorvoshoz, hálóval együtt Nekik kell levágni, és jó ha legalább 7 napig bent tartja megfigyelésre, az esetleges komplikációk miatt.
Hogy segíts a süniken, mindig gondoskodj arról, hogy legalább 20cm –re a föld felett legyen a kerítés vagy háló, így nem tudnak beleakadni.
Az árva süni sérültnek látszik
Minden fiatal sünit, aki megsérült, vagy napközben van kint, el kell vinni állatkórházba vagy állatkertbe.

Ha maradt kérdésed, olvasd el a Sünbarát Alapítvány tájékoztatóját.

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár