MIÉRT HASZNOS A FEJHÁM A KUTYÁKNAK

A pórázon való húzás a kutyatulajdonosok leggyakoribb problémája. Ha valaha is tapasztaltad már ezt kutyasétáltatás közben, akkor tudod, milyen stresszes, frusztráló és kínos tud lenni. A fejhám segíthet megoldani a problémádat.

Nem is beszélve a sérülés lehetőségéről, ha elránt a kedvenced.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk, mi is az a fejhám, és segítünk eldönteni, hogy ez a megfelelő kiképzési segédeszköz számotokra.

MI AZ A FEJHÁM?

A fejhám egy olyan eszköz, amelynek célja, hogy segítsen a kutyát arra nevelni, hogy ne húzza a pórázt, és szépen láb mellett sétáljon. Néha nevezik fejhámnak, halti nyakörvnek, húzásgátló fejhámnak vagy kutya orrpóráznak is.

A piacon többféle márkájú kutyafejhám létezik. Az Ön és kutyája számára az lesz a legjobb, amelyik kényelmes, egyszerűen felszerelhető, könnyen használható és hatékony.

“A legjobb fejnyakörv kutyája számára kényelmes, biztonságos és hatékony”

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A FEJHÁMNAK?

A legnyilvánvalóbb előny, hogy a fejhám segíthet megtanítani a kutyát arra, hogy laza pórázon, húzás nélkül sétáljon. Mint minden eszköz, ez is megkönnyíti a munkát.

A fejhám gyakran nyugtató hatással is van egyes kutyákra. Kevesebb az izgalom és/vagy a figyelemelterelés a kiképzés során, így a kutya jobban tud koncentrálni.

Bár a fő céljuk a kiképzés, a fejhám előnyös lehet olyan kutyák esetében is, amelyek más kutyákra, járókelőkre vagy a forgalomra ugranak. Könnyebben kontrollt szerezhetsz a kutyád felett, ha képes vagy a fejét irányítani.

A fejhám megakadályozhatja, hogy kutyája felszedje az ételmaradékot és más nemkívánatos tárgyakat a földről.

MIÉRT HÚZZA A KUTYÁM A PÓRÁZT?

A kutyák a szoros pórázra “ellentétes reflexszel” reagálnak. Ez azt jelenti, hogy a pórázon érzett nyomással ellentétes irányba húznak vissza.

Ez egy örökös kötélhúzást eredményez, ami mindkettőjük számára stresszel és esetleges sérüléssel járhat. Tulajdonosként azt gondoljuk, hogy a póráz szoros meghúzásával mi irányítjuk a kutyánkat, de ez nyilvánvalóan nem így van.

Ahhoz, hogy megállítsuk a húzást, meg kell tanítanunk a kutyánkat arra, hogy mit akarunk, mit tegyen, amikor ezt érzi.

A LAZA PÓRÁZ ELENGEDHETETLEN A KUTYA SÉTÁLTATÁSAKOR

Ha a pórázunk soha nem lazul, akkor egyszerűen visszatartjuk a kutyánkat attól, hogy előre haladjon, ahelyett, hogy arra nevelnénk, hogy ne húzza. Ebben segíthet a fejhám.

Egy jó fejhám meglazul a kutya arca körül, amikor a pórázon lévő nyomást elengedjük. Így tanulja meg a kutya, hogy ne húzza tovább.

Amikor gyengéden meghúzzuk hátrafelé a pórázt, a kutyának meg kell állnia. A húzás azonnali elengedésével a kutya azt tapasztalja, hogy a póráz meglazul.

A lendülete ezután lehetővé teszi, hogy utolérje őt, és hangos dicséretet adjon neki. Megtanulja azt a pozíciót, amit Ön szeretne, hogy a séta során felvegyen.

MŰKÖDNEK A FEJHÁMOK?

A legtöbb kutyánál igen. A fejhám segít a kutyáknak a helyes sétáltatási szokások elsajátításában. Ez működik a fiatal kölyökkutyák és az idősebb kutyák esetében is, amelyek eddigi kiképzése esetleg hiányos volt.

A kitartó húzók és a mentett kutyák számára, akiknek a múltja ismeretlen, felbecsülhetetlen értékű eszköz lehet. Néha ez a különbség aközött, hogy egy mentett kutya visszakerül-e a menhelyre vagy sem.

BIZTONSÁGOSAK-E A KUTYÁK SZÁMÁRA A FEJHÁMOK?

Abszolút. Fontos, hogy kövesse a használati utasításokat, és ellenőrizze, hogy a nyakörv nem kerülhet a kutya feje fölé, mielőtt elkezdi a sétát. A kutya nyakán a nyakörvnek szorosabban kell illeszkednie, mint a normál nyakörvnek.

Ha attól tart, hogy kutyája kicsúszhat a nyakörvből, jó ötlet egy kétvégű gyakorló póráz használata. Csatlakoztassa az egyik végét a fejhámhoz, a másikat pedig a kutya normál nyakörvéhez.

Soha ne sétáljon túl hosszú pórázzal, ha a fejhámot használja. Ha a kutya gyorsan mozog, és eléri a hosszú póráz végét, fennáll a nyak vagy a gerinc sérülésének lehetősége.

A körülbelül 120 cm-es póráz az ideális. Ez lehetővé teszi a könnyebb irányítást anélkül, hogy a póráz túl hosszú lenne.

Nézd meg egyedi, kézzel készített Puppy Handmade pórázainkat.

A FEJHÁMOK KEGYETLENEK?

Egyáltalán nem. Számos elismert szervezet, kiképző, kiképzőiskola, állatorvos és menhely ajánlja őket képzési programjaik részeként.

Végső soron azonban csak annyira jók, amennyire a póráz másik végén lévő személy és az általa a kutya kiképzésére fordított idő. Séta közben csak gyengéd “nyomás és elengedés” műveletre van szükség, ha a kutya húz.

Ha a fejhámot erősen húzzák vagy rángatják, fennáll a kutya sérülésének veszélye.

Az áll alatt rögzülő fejnyakörvek általában bezárják a kutya száját, amikor nyomást gyakorolunk a pórázra, de nincs valódi előnye annak, hogy a kutya száját összeszorítjuk, ha csak a láb melletti sétát tanítjuk meg neki.

Mások lehetővé teszik, hogy a kutya szája nyitva maradjon, hogy lélegezni és lihegni tudjon a kiképzés során.

A KUTYA KÉNYELME LEGYEN AZ ELSŐ

A fejhám kiválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy a nyakörv kényelmes legyen a kutyája számára. Mindkettőtök számára biztonságosnak kell lennie, és hatékonyan kell segítenie a közös tanulást.

Egyes nyakörvek több pánttal vannak ellátva a kutya arca körül, míg másoknak csak egyetlen orrpántja van. Válassza azt, amelyik a legkényelmesebbnek tűnik a kutya orrának típusához.

A párnázott orrszíj egyes márkák jellemzője, de nem mindig szükséges, ha az orr fölötti szövet puha, erős és kényelmes.

A KUTYA KONDICIONÁLÁSA A FEJHÁMHOZ

Az alapvető lépések a következők, hogy a kutyát a fejhám viselésére kondicionáljuk:

Hozzon létre pozitív asszociációt a fejhámmal, például a kutya kedvenc jutalomfalatjaival, amikor előveszi. Hagyja, hogy megszaglássza a nyakörvet.
Ha kutyája örömmel látja, a következő lépés a nyakörvrész nyakra illesztése és az orrszíj orrára helyezése. Egyik kezében tartson egy jutalomfalatot, és az orrpántot tegye erre a kézre, hogy a kutya orrára helyezhesse, és egyidejűleg egy jutalomfalatot dugjon a szájába. Várjon néhány másodpercet, majd csúsztassa le, és ne törődjön a kutyájával.
Ismételje meg ezt a lépést néhányszor. Ha a kutyája letapossa a csúszózsinórt, egyszerűen hagyja abba a jutalomfalatokat/figyelmet/hangos dicséretet, és ne törődjön vele. Várjon egy rövid ideig, és kezdje elölről.
Amint kutyája elfogadja a fejhám viselését, hagyja, hogy rövid ideig viselje a házban a pórázzal együtt.
Most már készen áll arra, hogy kimehessen a kertbe vagy a házon kívülre, olyan területre, ahol kevés a zavaró tényező. Végezzen rövid, legfeljebb ötperces tréningeket. Ügyeljen arra, hogy hangos dicsérettel/jutalomfalatokkal jutalmazza kutyáját, amikor szépen sétál laza pórázon.

Nézd meg kedvenc jutalomfalatjainkat:
Soft-Im-Biss Jutalomfalatok
Dr. Clauder’s Jutalomfalatok
Teomann Marhatüdő Tréning Snack

A FEJHÁM NEM HELYETTESÍTI A KUTYAKIKÉPZÉST

Bár a fejhám segíthet a kutya kiképzésében, nem helyettesíti azt. Ezt minden felelős kutyatulajdonosnak meg kell tennie annak érdekében, hogy kutyája felelős kutyás polgárrá váljon, és a többi kutya és a tulajdonosok is szívesen fogadják.

Susan Garrett kutyakiképző világosan megmondta, hogy a fejhám nem egy “állítsd be és felejtsd el” eszköz…. Nem lehet csak úgy felhelyezni, majd szórakozottan sétáltatni a kutyát az úton.

Susan az 1990-es évek óta minden általa kiképzett kutyánál használ fejhámot. Azért teszi ezt, mert minden egyes alkalommal, amikor a kutyáját egy nyakörvvel sétáltatja, elkötelezi magát a tréning mellett.

FELELŐSSÉGTELJES KUTYATARTÓNAK LENNI

A kutyát pórázra kötni olyan, mint autót vezetni – nem lehet csak úgy kikapcsolni. Az Ön felelőssége, hogy tudatában legyen annak, hogy mi történik az adott pillanatban, és hogy tudja, mi történik Ön körül.

Amikor kutyáját sétáltatja, keresse a lehetséges veszélyforrásokat, hogy felkészült legyen arra, ami megzavarhatja a kutyáját. A fejhámmal való kiképzés során az a cél, hogy kutyánk figyelmét a mindennapi zavaró tényezőkről visszatereljük Önre.

A FEJHÁMOT ÖRÖKKÉ KELL HASZNÁLNI?

Egy jó fejhám a kiképzéssel együtt azt jelenti, hogy a kutyának képesnek kell lennie arra, hogy rendes nyakörvvel és pórázzal, húzás nélkül sétáljon. A Beaphar Gentle Leader-t erre a célra tervezték.

A cél az, hogy a séták mindkettőjük számára könnyebbé és élvezetesebbé váljanak.

ÖSSZEFOGLALVA

Lehet, hogy szükséged van fejhámra, de az is lehet, hogy nincs szükséged rá, hogy segíts a kutyádat jól sétáltatni. De felgyorsíthatja a tanulási folyamatot.

Ha úgy dönt, hogy vásárol egyet, a legjobb nyakörv Önnek és kutyájának kényelmes, biztonságos és hatékony lesz. Egyszerűen felszerelhetőnek és könnyen használhatónak kell lennie.

A fejhám nem helyettesíti a kiképzést, amit minden felelős kutyatartónak meg kell tennie.

Most, hogy elolvasta a kutyák fejhámról szóló útmutatónkat, szeretnénk megkérdezni a tapasztalatait. Kérjük, ossza meg velünk az alábbiakban!

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár