Minden, amit a kutyafürdetésről tudnod érdemes

A legtöbb kutya kihagyná a fürdetést, pedig a fürdetés fontos szerepet játszik a kutya szőrzetének és bőrének egészségében, segít tisztán tartani a kutyát, és mentesíteni a szennyeződésektől és parazitáktól.

Íme néhány kérdés és válasz a kutyafürdetéssel kapcsolatban, amelyek segítenek a kezdésben.

Milyen gyakran fürdessem meg a kutyámat?

Bár a kutyáknak nincs szükségük napi rendszerességű fürdetésre, mint nekünk, rendszeres fürdetésre igenis szükségük van – de hogy mennyire rendszeresen, az számos tényezőtől függ, például a kutya környezetétől és a szőrzet típusától.

 • A legtöbb kutyát érdemes havonta egyszer fürdetni.
 • A zsíros bundájú kutyákat, mint például a Basset Hound, akár hetente is fürdetheted. Használhatsz kifejezetten zsíros szőrre való sampont.
 • Sok rövid szőrű fajták, mint például a beagle és a weimari vizsla, ritkább fürdetéssel is jól elvannak.
 • A víztaszító bundájú fajtákat, mint például a golden retriever ritkábban kell fürdetni, hogy megőrizzék a természetes védekező rétegüket.
 • A sűrű, dupla bundájú kutyák, például a szamojédok, a malamutok és más északi fajták a legritkábban fürdetve és sok extra keféléssel érzik magukat a legjobban, ami megszabadít a laza, elhalt szőrtől, és segít a természetes olajok eloszlatásában, amelyek egészségesen tartják a kutya bőrét és bundáját. Tökéletes választás lehet a Beaphar filcesedés elleni samponja.
 • A rendszeres fürdetés szintén segíthet a paraziták kockázatának csökkentésében. Válthatsz bolha- és kullancsriasztó kisállatsamponra, hogy távol tartsd a kártevőket.

Persze, ha a kutya szeret úszni, megszállottja a sáros pocsolyáknak, vagy vidéken él, és sokat hempereg ki tudja, miben, akkor lehet, hogy gyakrabban kell fürdetni, mintha ugyanez a kutya egy kertvárosi lakásban élne.

Ennek ellenére ne fürdesd a szükségesnél gyakrabban, különben megfosztja a kutya szőrét a természetes olajoktól, ami kiszárítja, és hajlamosabbá teszi a korpásodásra. Egyes samponok jobban száríthatják vagy irritálhatják a kutya bőrét, mint mások, ebben az esetben érdemes ritkábban fürdetni, vagy más sampont kipróbálni. A Beaphar sampon korpás szőrre kifejezetten a korpásodásra hajlamos kutyák és macskák részére ajánlott.

Hol fürdessem meg a kutyámat?

A kistestű kutyák gazdái előnyben vannak; egyszerűen beledobhatják a kutyát a mosdókagylóba. De ha a kutya nem fér el a mosdókagylóban, akkor valószínűleg a fürdőkádat kell használni, vagy be kell szállni vele a zuhany alá.

A hordozható kutyakád is egy lehetőség. Míg egyes kádak nehéz műanyagból készülnek, mások összecsukhatóak, és könnyen használhatók kint a kertben vagy a mosókonyhában, fürdőszobában.

A kerti slag használata is rendben van, ha a kutya valóban mocskos, és jó az idő, de csak alkalmanként használjuk. A kutyák ugyanúgy nem szeretik a hideg vizet, mint mi, és sokan nem szeretik, ha slaggal fröcskölik le őket.

Hogyan fürdessem meg a kutyámat?

Ha már felkészültél a feladatra – kutyája együttműködésével -, akkor a következőket kell tenni:

 • Fürdetés előtt keféld meg a kutyádat, ehhez segíthet a Zooro hosszú illetve rövid szőrre való keféje vagy a Lila Loves it fésű hosszú vagy rövid szőrre. A szőrszálak megkötik a vizet, így a kutya bőre irritált lesz. Ha nem tudod magad kifésülni vagy kivágni a szőrt, vidd el a kutyádat egy profi kozmetikushoz.
 • A kutyák hajlamosak a fülgyulladásra, ha nedvesség vagy kosz marad a hallójáratban. Ennek megelőzése érdekében ügyelj arra, hogy ne kerüljön víz a fülébe. A tisztítókendőkkel és a vattakorongokkal a fülek környékét is meg lehet tisztítani anélkül, hogy víz kerülne a fülekbe.
 • Használhatsz fültisztítót, a fülproblémák távol tartásában. Javasoljuk ehhez a kövekező termékeket:
  Fül- és Bőrredő Tisztító Tonic, My Bulldog Shop
  Bio fültisztító kutyáknak, macskáknak, Lila Loves It
  Fül és Bőrredő tisztító folyadék Mandulaolajjal és B5 provitaminnal, Sheila Natúrkozmetikum
  Fültisztító folyadék kutyáknak és macskáknak, Beaphar
  Javasoljuk, hogy nyáron legalább hetente egyszer ellenőrizd a kutya fülét. Még ha nem is volt vízben, az izzadság felhalmozódhat a fülben, ami táptalajt jelenthet a baktériumok számára.
 • Használj langyos vizet. A kutyák bőre más, mint a miénk, és a forró víz könnyebben megégetheti őket. A fürdővíz soha ne legyen forróbb, mint amilyet egy babának használnál. A nagytestű kutyák esetében még hűvösebb vizet használj, mert könnyebben túlmelegedhetnek.
 • Mindenképp kutyasampont használj, ez kevésbé szárítja a bőrüket, mint az emberek samponja. A sampont gyengéden habosítsd fel, és masszírozd végig a kutya testén, ügyelve arra, hogy ne kerüljön szappan a szemébe.
  Használhatsz Anibent levendula illatú sampont, Sheila sampont, Lila Loves It sampont, Beaphar sampont vagy akár My Bulldog Shop szappant is.
 • Öblítsd le jól, a szőrében maradt szappan irritálhatja a kutya bőrét, ha megszárad.
 • Használhatsz kutyabarát kondicionálót is, ehhez ismételd meg a fent említett lépéseket. Ajánljuk a kíméletes és bőrbarát összetevőket tartalmazó Sheila balzsamokat.
 • Az emberi hajszárító forró levegője túl forró lehet a kutya bőrének. Hagyd megszáradni a levegőn, vagy használj kutyák számára kifejlesztett hajszárítót; annak alacsonyabb hőmérséklete nem okoz viszketést vagy korpásodást.
 • Jutalmazd meg a kutyádat. Kövesse a fürdetést bőséges dicséret, simogatás vagy játék. Sok nedves kutya szereti úgy levezetni a fürdéssel kapcsolatos frusztrációját, hogy a fürdőlepedővel játszadozik, vagy egyszerűen csak elszalad vele, amikor vége a fürdetésnek.

A kutyáknak szánt szárazsampon igazán nagyszerű megoldás lehet egy gyors felfrissüléshez, de nem helyettesíti a jó ápolási szokásokat és a rendszeres fürdetést. Háromféle Sheila szárazsamponunk közül tudtok választani Narancs Mámor, Kókuszbomba vagy Frissítő Citromfű illatút.

Végül, de nem utolsósorban, a fürdetés után jutalmazd meg az illatos, friss bundájú kis kedvencedet egy finomsággal. Érdemes valamilyen kötődési tevékenységet is végezni (ölelgetés, játék stb.), hogy kialakuljon a fürdetéssel kapcsolatos pozitív asszociáció.

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár