Miért jó a nyers kacsafej a kutyáknak?

A nyers kacsafejek húsos csontok, amelyek nemcsak ízletesek és ropogósak, de magas tápértékkel rendelkeznek. A kacsafej puha csont, ami azt jelenti, hogy biztonságos és nem törik szilánkosan.

Nyers kacsafejeket hetente kétszer adhatsz a kiskutyádnak.

A kutyák teljes értékű nyers étrendje az izomhús, a belsőségek, a húsos csontok és a növények kiegyensúlyozott keverékéből áll össze. A négy közül a legtöbb kutyatulajdonosnak, a megfelelő húsos csontok megtalálása és az etetésük módjának kitalálása okozza a legtöbb gondot.

Szerencsére egyes nyers húsos csontok, mint például a kacsafej, biztonságosabbak és táplálóbbak, mint mások.

Jó a kacsafej a kutyáknak?

Egyszerűen megválaszolva, igen, a kacsafejek jót tesznek a kutyáknak. A csont bevezetése a kutya nyers étrendjébe kezdetben elég idegőrlő lehet. Hiszen minden csont jár valamilyen mértékű fulladásveszéllyel, és nem néznek ki valami gusztusosan (különösen a kacsafejek).

De ha csak darált húsból álló nyers étrendet adsz a kutyádnak, a kutyus sok olyan alapvető tápanyagról és előnyről marad le, amit csak a csontok tudnak biztosítani.

A nyers húsos csontok, például a kacsafejek etetése lehetővé teszi a kutya számára, hogy folyamatosan rágjon, ez jó mentális stimulációt jelent a kutyák számára, és segít kielégíteni a vadászösztönüket.

Ami még ennél is fontosabb, a nyers húsos csontok segítenek a kutyák jó szájhigiéniájának fenntartásában. Ez az egyik legnépszerűbb ok, amiért a gazdik szívesen vásárolnak kacsafejeket a kutyájuknak jutalomfalatként – ez lényegében a kutya fogmosásának a legtermészetesebb módszere.

Mindezek tetejébe a nyers húsos csontok számos létfontosságú tápanyagot is tartalmaznak a kutya számára. A csontok bőségesen tartalmaznak kalciumot és foszfort, amelyek hozzájárulnak kutyád csontjainak egészségéhez is.

Ne feledd, hogy az állatorvosok szigorúan azt tanácsolják, hogy a csontokat soha ne főzd meg, mielőtt a kutyának adnád. Soha ne főzz kacsafejet kutyádnak! A főtt csontok könnyen szilánkosodnak, és súlyos károkat okozhatnak a kutya torkában, gyomrában, állkapcsában és bélrendszerében, ha a szilánkokat lenyeli.

A nyers kacsafejek, nyers húsos csontok

A nyers kacsafejek az egyik legjobb nyers húsos csontok közé tartoznak, amelyeket a kutyád étrendjéhez adhatsz. A kacsafejek puhábbak és nem szilánkosodnak könnyen, így csak minimális fulladásveszélyt jelentenek.

A kutyáknak szánt nyers kacsafejek másik nagyszerű tulajdonsága, hogy a szemekkel és az agyvelővel együtt adhatóak. Mindkettő kiválasztó szerv. A belsőségek etetése rendkívül fontos a nyers étrendben, mivel olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a kutyák teljes értékű étrendjéből nélkülözhetetlenek.

A nyers kacsafejek a kiválasztó szervekkel együtt, gazdagok vasban, szelénben és B-vitaminban. Rengeteg kalciumot, foszfort és esszenciális aminosavat tartalmaznak, amelyek javítják a kutya csontjainak és izmainak egészségét.

A kacsafejek 75%-a csont

A kutyáknak szánt kacsafej körülbelül 75%-ban csontból és 25%-ban izomból áll. Tehát egy átlagos 200 g-os kacsafej körülbelül 50 g húst (a kiválasztó szervekkel együtt) és 150 g csontot tartalmaz. Ennek az izom-csont aránynak köszönhetően a kacsafejek meglehetősen gazdagok fehérjében és zsírban, és jó mennyiségű kalciumot tartalmaznak. A kacsafejek tápláló csontvelőt is tartalmaznak. Nagyszerűek a hízni vágyó kutyák számára.

A kacsa egy hűsítő fehérje

Egy másik ok, amiért a kacsafej jó a kutyáknak, hogy a kacsahús hűsítő fehérjének számít. A kínai táplálék-energetika szerint a fehérjéket hűsítő, semleges, melegítő vagy forró fehérjékre oszthatunk.

Ha a kutya csak meleg vagy forró ételeket fogyaszt, az ételallergia bizonyos jeleit mutathatja. A marhahús, a vadhús, a bárányhús stb. meleg fehérjéknek számítanak, mivel gazdagabbak zsírban, és növelhetik a test hőjét. Ez gyomor-bélrendszeri zavarokat is eredményezhet.

E problémák elkerülése érdekében a kutyák teljes értékű étrendjének mindenféle fehérjét tartalmaznia kell – hűsítő, semleges és meleg fehérjéket. A meleg vagy hideg ételeket azonban kiiktathatod kutya étrendjéből, ha a teste viszketéssel, vakarózással, hiperventillációval reagál rá.

Ha melegebb ételeket, például vadhúst etetsz a kutyával, akkor kiválóan alkalmas lehet arra, hogy kacsafejes menüt adj neki, mivel a kacsa hűsítő fehérje. Segít elkerülni a melegítő húsok túltáplálását, és megteremti az említett étrendben a szükséges egyensúlyt. A kacsa, a nyúl, a hal stb. mind hűsítőnek számítanak.

Ráadásul a hűsítő fehérjéket akkor is hasznos lehet adni, ha a kutyának gyulladás van a szervezetében, és még a gyógyulást is segíthetik. Azonban mindenképpen kérdezd meg állatorvosod a kacsafej etetéséről, ha a kutyád beteg.

Hogyan etess nyers kacsafejet

A kutyák teljes értékű nyers étrendjének 70%-ban húsból (beleértve a sovány izomzatot, például halat), 10%-ban kiválasztó szervekből, 10%-ban nyers húsos csontokból és 10%-ban növényi részből kell állnia. A növényi anyagok közé tartozhatnak a magvak, diófélék, gyümölcsök és zöldségek.

Ha most váltasz nyersetetésre ajánljuk, hogy az elején Embio-t is adj az étkezéseihez, ez megkönnyíti az emésztést és segít a tápanyagok felszívódásában.

A kutyáknak a fajtájuknak és koruknak megfelelő ideális testtömegük 2-4%-át kell megenniük a nyers étrendben. Így például egy 25 kg-os kutyának naponta 500 g és 1 kg közötti mennyiséget kell fogyasztania.

Természetesen a pontos százalékos arány a kutya anyagcseréjétől, aktivitási szintjétől és attól függően változik, hogy túlsúlyos, alultáplált vagy normál súlyú. Egy normális, egészséges, felnőtt kutya számára 2,5% nyers táplálék a jó (tehát 600-700g nyers táplálék 25kg-os kutyáknak). A kacsafej könnyen beilleszthető egy ilyen étrendbe, mivel egy fej súlya körülbelül 150-200g.

A nyers kacsafejet a kutyáknak egy teljes értékű nyers étkezés részeként vagy két étkezés közötti jutalomként is kínálhatod. Mivel azonban zsírsavakban, omega-3 zsírsavakban gazdag, nem szabad rendszeresen étkezésekkel együtt etetni őket. Ha kacsafejeket adunk az étkezésekhez, csak izomhúsokkal együtt tálaljuk.

Ha nyers kacsafejet adsz a kutyádnak, csökkentsd a belsőségek mennyiségét az aznapi étkezésekben. Általában csak hetente kétszer adj kacsafejeket.

És ne aggódj – a nyers húsos csontok teljesen ehetők, amennyiben megfelelnek a kutya szájméretének. A kutyáknak erősen savas gyomruk van, amely könnyen megemészti a nyers húst, beleértve a kacsafejhez hasonló csontokat is.

A potenciális fulladásveszély elkerülése érdekében azonban jó, ha olyan csontot etetsz a kutyáddal, amely nagyobb, mint a szája. Ez különösen igaz azokra a kutyákra, amelyek szeretik a csontokat rágás nélkül lenyelni.

A kacsafejek a közepes és nagytestű kutyák, például a boxer számára megfelelőek. A legnagyobb fajták, mint például a dán dog, azonban megfulladhatnak tőle, tekintve, hogy a kacsafejet egészben lenyelhetik.

Ennek ellenére megtaníthatod kutyádnak a csontok megrágását – minden egyes etetéskor határozottan fogd meg a kacsafej egyik oldalát, miközben a kutya a másikat rágja. Ez a technika rákényszeríti a kutyát a rágásra, és arra kondicionálja, hogy minden alkalommal így tegyen.

Hogyan vedd rá a kutyát, hogy megkóstolja a kacsafejeket (ha még sosem evett)?

Ha a kutyád még soha nem evett nyers kacsafejet, és nem tudja, mit kezdjen vele, kipróbálhatod a fent említett technikát – tartsd a fej egyik végét, és hagyjd, hogy a kutya a másikat megrágja. Előbb-utóbb meg fogja tanulni, hogyan kell megfelelően rágni.

Megpróbálhatod fagyasztva adni a nyers fejet. Sok kutyus imádja a fagyasztott kacsafejet rágcsálni.

Ne feledd, hogyha a kutyádnak fogszuvasodása van, vagy ha már sok fogát kihúzták, ne etess kacsafejjel, mivel az károsíthatja a fogakat és az ínyt.

Kutyádnak azonban így sem kell lemondania a finom táplálékról – használhatsz csontdaráló gépet, hogy őrölt kacsafejeket adj kedvenced étrendjéhez. Ha a kutyád idős, és nincsenek fogai, egyszerűen kiveheted a szemeket, az agyat és az izomhúst, és apróra vágva is etetheted.

Ha kedvet kaptál a kacsafej etetéséhez, figyelmedbe ajánljuk az üzletünkben kapható kacsafejeket:
Báthund Kacsafej 2kg-os kiszerelésben
Livi’s Green Kacsafej 6db-os csomagokban.

Kosár