élősködők ellen hatékony védekezés kutyáknak

Ha a kutya bolhás…

Az állattartók körében az egyik legrettegettebb jelenség a bolha… Ráadásul most épp itt a szezonja. Megmutatjuk, hogyan védekezhettek ellene és ha már fertőzött a kutyusod, mit tehetsz, hogy mihamarabb szabadulj tőle. Ezek az apró, sötétbarna rovarok a 18-27 fokos hőmérsékletet és a 75-85 százalékos páratartalmat kedvelik – így a kutyákon lévő bolhák nem csupán nyári problémát jelentenek.

bolhás kutya

A bolhás kutyák gyakran más állatokkal vagy a környezetben lévő bolhákkal való érintkezés révén fertőződnek meg bolhákkal. Ennek a rovarnak az erős hátsó lábai lehetővé teszik, hogy gazdáról gazdára vagy a környezetből a gazdára ugorjon. (A bolháknak nincsenek szárnyaik, ezért nem tudnak repülni.)

A bolha csípése viszketést okozhat a gazdaszervezetnél, de egy érzékeny vagy bolhaallergiás állatnál ez a viszketés igen erős lehet. Súlyos vakarózáshoz és rágáshoz vezethet, ami szőrhullást, gyulladást és másodlagos bőrfertőzéseket okozhat. Egyes háziállatok túlérzékenyek lehetnek a bolha nyálára, és akár egyetlen bolha csípésétől is az egész testük viszket.

Hogyan lehet kiszúrni a bolhákat a kutyákon
Honnan tudja, hogy a bolhák okozzák-e a viszketést? Általában, ellentétben a földbe ásó, mikroszkopikus Demodex- vagy Scabies-atkákkal, a bolhák a bőr felszínén surranva láthatók.

A bolhák sötét rézszínűek és körülbelül gombostűfej nagyságúak. Nem szeretik a fényt, ezért a legjobb esélye a bolhák kiszűrésére a kutyán az, ha a szőrös területeken, valamint a hasán és a belső combján keressük őket.

A “bolhapiszok” is jelezheti, hogy bolhák vannak a kutyán. A bolhapiszok úgy néz ki, mint a bőr felszínén elszórt sötét borsószemcsék. Ha bolhapiszkot lát – ami valójában megemésztett vérből álló bolhaürülék -, szedjen le egy keveset az állatról, és tegye nedves papírtörlőre. Ha az apró pöttyök néhány perc elteltével kis vérfoltként terjednek szét, akkor az biztosan bolhapiszok, és a kutya bolhás.

Mi a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a bolháktól a kutyán?
Ha felfedeztük, hogy kutya bolhás, íme néhány dolog, amit megtehet, hogy megkönnyebbüljön kedvence.

  1. Szájon át történő és helyi bolhairtás
    A bolhák bosszantóak és kitartóak. Azonban a kutya bolha- és kullancsirtó tabletták és más spot-on kutya bolha- és kullancskezelések bizonyultak az egyik leggyorsabb módszernek arra, hogy megszabaduljon a bolhás kutya az élősködőktől.

Egyesek csak a kifejlett, míg mások a bolhapetéket, a lárvákat és a kifejlett bolhákat célozzák meg, ezért fontos, hogy a megfelelőt vásárolja meg. Mások a bolhairtást és a szívférgesség megelőzését kombinálják egy kezelésben.

Tehát, mi a legjobb szájon át szedhető bolhakezelés kutyáknak? Ez a kutya egyéni igényeitől függ. Konzultálj állatorvossal arról, hogy melyik lehetőség a legjobb a bolhás kutya számára.

A bolhanyálra allergiás (bolhacsípésre túlérzékeny) állatok esetében olyan készítményt válasszon, amely a kifejlett bolhákat is megcélozza, mivel azok még képesek megharapni az állatot. Bolha túlérzékenységben szenvedő kutyák esetében a bolhaelriasztót tartalmazó termékek (Foresto nyakörv, Vectra 3D) a legjobb választás, hogy a bolhák ne csípjenek.

A vény nélkül kapható bolhakészítmények közé tartoznak a bolhasamponok, bolhaporok, bolhaspray-k, bolhanyakörvek, szájon át történő bolhakezelés és a spot-on termékek.

Kutya bolha samponok
A piacon számos kutyáknak és macskáknak szánt kutya bolha- és kullancsirtó sampon van forgalomban, amelyek megfelelő használat esetén igen hatékonyak lehetnek. A bolhás kutyasamponok különböző összetevőket tartalmazhatnak, amelyek többé-kevésbé hatékonyak.

A kis kölyökkutyákat csak nem mérgező kutyasamponnal szabad fürdetni. Meg kell azonban fontolni, hogy a kiskedvenc elviseli-e, ha bundája teljesen átázik, és 5-10 percig habos marad, mivel ennyi időbe telik, amíg a sampon beszívódik.

A kellemes meleg fürdő után elpusztította a bolhákat, és egy kutya bolha- és kullancsfésűvel eltávolíthatja az elpusztult bolhákat a kutyájáról. A bolhasamponok azonban nem védik meg kutyáját a bolhák folyamatos fertőzésétől.

FIGYELMEZTETÉS: A teafaolaj mérgező. NEM szabad a teafaolajat bolhairtóként használni kutyáknál és macskáknál.

A bolha életciklusa
A bolhák kiirtására irányuló törekvésünk sajnos a fertőzött kutya kezelésével még nem ért véget – a környezetet is kezelnie kell. Nem fog működni, ha egyszerűen csak alaposan kiporszívózzuk a lakást; nem fog működni, ha egyszerűen csak bolhanyakörvet tesz a kutyájára, vagy bolha elleni spotot használunk bolhás kutya ra .

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működnek az egyes kezelési lehetőségek, és miért kell a környezetet is kezelni, először is meg kell értenünk a bolha életciklusát. A különböző kezelési és megelőzési termékek ennek az életciklusnak különböző részein hatnak.

A bolha életciklusának több szakasza van: tojás, lárva, báb (gubó) és kifejlett egyed. A ciklus befejezésének időtartama a környezeti körülményektől, például a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a tápláló gazdatest elérhetőségétől függően változik. Az életciklus két héttől akár egy évig is eltarthat.

A bolha gazdája melegvérű állat, például kutya vagy macska (vagy akár ember). A különböző bolhastádiumok meglehetősen ellenállóak a fagyos hőmérsékletekkel szemben. A kifejlett nőstény bolha általában néhány naptól hetekig él a gazdaszervezetén. Ez idő alatt két-három alkalommal szívja az állat vérét, és naponta 20-30 petét rak le. Élete során akár több száz petét is lerakhat. Ezek a tojások lehullanak a háziállatról, és az udvarra, az ágyneműre, a szőnyegre és bárhová, ahol az állat időt tölt.

Ezek a tojások aztán ott fejlődnek tovább, ahol lepottyantak. Mivel a kifejlett egyedek méretének körülbelül 1/12-ed része, akár a padló apró repedéseiben és a szőnyegek rései között is kifejlődhetnek. A petékből aztán lárvák kelnek ki. Ezek az apró, féregszerű lárvák a szőnyegszálak között, a padló repedéseiben és kint a környezetben élnek. Szerves anyagokkal, bőrpikkelyekkel és még a vérben gazdag felnőtt bolhák ürülékével is táplálkoznak.

A lárvák megnőnek, kétszer vedlenek, majd gubót alkotnak és bebábozódnak, várva a megfelelő időre, hogy kifejletté kikeljenek. Ezek a bábok nagyon ellenállóak, és a gubójuk védi őket. Elég hosszú ideig képesek életben maradni, amíg a környezeti feltételek és a gazdaszervezetek elérhetősége megfelelő lesz. Akkor bújnak ki a gubójukból, amikor hőt, rezgést és kilélegzett szén-dioxidot érzékelnek, amelyek mind azt jelzik, hogy egy gazdatest van a közelben. Az újonnan kikelt kifejlett bolha azonnal ráugrik egy közeli gazdára.

Optimális körülmények között a bolha teljes életciklusát mindössze 14 nap alatt képes befejezni. Gondoljunk csak arra, hogy optimális körülmények között több tízezer ilyen kis csibész keletkezhet.

Ennek az életciklusnak az ismeretében megérthetjük, miért volt mindig is fontos, hogy a bolhák számának teljes megfékezése érdekében mind a gazdaállatot, mind a beltéri és kültéri környezetet kezeljük.

Az otthont és a környező területet is kezelni kell.

Hogyan kezeljük a bolhákat a környezetben
Bármilyen bolhakezelés esetén a teljes siker érdekében a lakásban lévő összes állatot kezelni kell. Ezenkívül valószínűleg a beltéri és a kültéri környezetet is kezelni kell.

Az otthon kezelése
A beltéri környezet kezelésénél fontos, hogy minden ágyneműt szappanos, forró vízben mosson ki. Az összes szőnyeget alaposan ki kell porszívózni, és a porszívózsákot ki kell dobni, vagy a tartály ki kell üríteni, és a szemeteszsákot ki kell vinni. A szőnyeg gőztisztítása a lárvák egy részét is elpusztíthatja. Ne feledje azonban, hogy a szőnyeg porszívózásával és samponozásával még mindig jó százalékban maradnak élő bolhák, ezért valamilyen kémiai kezelésre lehet szükség.

Az egész ház már készen áll a bolhák elleni kezelésre. Számos lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a rendkívül hatékony aeroszolokat is. A bórsav alapú termékek biztonságosabb megoldást jelenthetnek kisgyermekes otthonokban vagy más olyan helyzetekben, ahol a vegyszermaradványok aggodalomra adnak okot. A leghatékonyabbak azok a termékek, amelyek tartalmaznak egy, a kifejlett bolhákat elpusztító és egy, az életciklus egyéb szakaszait elpusztító összetevőt is. Ez utóbbit rovarnövekedés-szabályozónak nevezik.

A metoprén az egyik ilyen növekedésszabályozó. Az aeroszolos ködképző szerek egyes esetekben nem hatolnak be eléggé ahhoz, hogy az összes rejtőzködő bolhát és lárvát elpusztítsák. Egy másik lehetőség a beltéri védekezésre egy nátrium-borátos termék, amelyet a szőnyegekre alkalmaznak. Érdemes megfontolni, hogy felhívjon egy helyi irtó céget egy becslésért és garanciáért, hogy az eljárásuk megszabadítja a bolháktól a helyiségeket.

A bolhairtás nem lesz olcsó, de milyen árat szabna annak, hogy bolhafertőzéstől mentesen éljen?

Kültéri bolha elleni védekezés
Ami a kültéri védekezést illeti, a permetszereket és a pelletált rovarölő szereket általában a kutyaházak és kutyakennelek alapos kitakarítása után használják. A rovarnövekedést szabályozó szerek itt is jó választásnak bizonyulnak. A piroxifen stabilabb a napfényben, és hosszabb ideig tart a szabadban, mint a metoprén.

A nem mérgező diatómaföld nagyon hatékony lehet, és biztonságosan használható a zöldségeskertekben és a gyermekek szabadtéri játszóeszközei körül. A diatómaföld termék kiválasztásakor olyan élelmiszeripari minőségű terméket keress.

Bizonyos nem mérgező fonálférgek (apró férgek) szintén elterjedhetnek az udvar meleg és nedves területein, amelyeket a háziállatok és a bolhák gyakran látogatnak. A fonálférgek a bolhalárvákkal táplálkoznak. És amint a földet hótakaró fedi, a bolhák fő forrásának nagy része megszűnik.

Mindenképpen konzultáljon állatorvosával arról, hogy mely módszerek és termékek a legjobbak az Ön és háziállatai számára. Állatorvosa a legjobb forrás az aktuális bolhákkal kapcsolatos információkhoz.

csodacsont
Author: csodacsont

Kosár